"Haluan auttaa Ukrainan sotilaita" – Helsinkiläinen äiti aikoo lähteä sotaan, kunhan lapsen hoito järjestyy

Donetskissa syntynyt ja Suomessa kahdeksan vuotta asunut Olena Kovtun on päättänyt lähteä auttamaan Ukrainan armeijaa. 

A-studio
Olena Kovtun.
Olena Kovtun.Yle

Päätös Ukrainaan avustustyöhön lähtemisestä kypsyi Kovtunin mielessä jo kuukausia sitten.

– Voin toimia lähihoitajana tai kokkina tai auttaa jollakin muulla keinolla. Mielestäni kaikkien ukrainalaisten on nyt autettava meidän maata. Lähtö tietenkin pelottaa, mutta siitä huolimatta haluan päästä sinne, hän sanoo A-studiolle.

Kovtun odottaa nyt, että hänen Donetskista paenneet vanhempansa pääsisivät Suomeen. Näin hän voisi jättää lapsensa isovanhempien huomaan ja lähteä Ukrainaan. Kovtun kertoo ukrainalaisen miehensä ymmärtävän, että kotimaa tarvitsee apua. Mies kuitenkin toivoo, että juuri vaimon ei tarvitsisi lähteä sotaan.

– Hän pelkää, että jotakin pahaa tapahtuu. Sanoin hänelle, että en voi vain jäädä Suomeen katsomaan televisiota ja kysellä koko ajan sukulaisilta mikä tilanne siellä on, Olena Kovtun kertoo.

"Facebookissa suunniteltu vapaaehtoispataljoonaa"

Kovtunilla ei ole sotilaskoulutusta, eikä hän aio tarttua aseeseen. Sen sijaan Suomessa työskentelevä Mykola Kostyuk kertoo käyneensä jo kesällä Ukrainassa tarjoutumassa asepalvelukseen.

Mykola Kostyuk.
Mykola Kostyuk.Yle

– Edes vaimoni ei tiedä, että kävin kutsuntatoimistossa. Siellä minulle sanottiin, että toistaiseksi ei ole välitöntä tarvetta. Kaikki tietoni otettiin kuitenkin ylös, jotta minuun voidaan ottaa yhteyttä myöhemmin. Jos kriisi tästä yltyy, jätän kaiken ja lähden, hän sanoo.

Kostyuk arvioi, että hän ei ole ainoa Suomessa asuva ukrainalainen, joka suunnittelee lähtöä taistelijaksi.

– Tiedän että on ihmisiä, jotka ovat valmiita lähtemään. Ei ehkä kauhean paljon, mutta tunnen muutamia. Facebookissa on suunniteltu vapaaehtoispataljoonaa, joka koostuisi Suomessa asuvista ukrainalaisista.

Ukrainalaiset lähettävät rahaa armeijalleen

Samaan aikaan kun Kovtun ja Kostyuk valmistelevat lähtöä, monet Suomen ukrainalaiset avustavat maataan muilla keinoin. Ukrainalaisten yhdistyksen oli tarkoitus jättää maanantaina lupahakemus rahankeräyksestä armeijalle. Keräyksen puuhamiehille kuitenkin selvisi, että tällaiselle keräykselle ei voi Suomessa saada lupaa.

– Nyt aiomme kerätä rahaa vain humanitaariseen työhön, sanoo ukrainalaisten yhdistyksen puheenjohtaja Denis Pertsev.

Hänen mukaansa Ukrainan armeija tarvitsee ainakin luotiliivejä, pimeänäkölaitteita, kypäriä ja ruokaa. Pertsev sanoo, että Suomessa asuvat ukrainalaiset yksityishenkilö rahoittavat jo nyt sotilaiden varustehankintoja.

– Arvioin, että joka toinen ukrainalainen lähettää jotakin armeijalle. Armeijassa on paljon ihmisten sukulaisia, ja he tietävät tarkasti mitä armeija tarvitsee, selittää Pertsev.