Pakotteiden kiristykset ehkä voimaan lähipäivinä

Tiukennukset astuisivat voimaan muutaman päivän päästä – tämä antaa aikaa arvioida tulitauon kestävyyttä, sanoo Eurooppa-neuvoston johtaja Herman Van Rompuy.

Ulkomaat
Euroopan komission päämaja.
EPA

EU on virallisesti hyväksynyt Venäjän-vastaisten pakotteiden kiristykset. EU-suurlähettiläät sopivat kuitenkin maanantai-illan kokouksessaan, että kiristykset astuisivat voimaan vasta muutamien päivien kuluttua.

Uutistoimistojen ja diplomaattilähteiden mukaan Itävalta, Ruotsi, Saksa, Kypros, Suomi ja Slovakia olisivat olleet niitä maita, jotka halusivat siirtää pakotteiden voimaan astumista.

– Tämä antaa aikaa tulitaukosopimuksen ja rauhansuunnitelman toimeenpanon arvioinnille. Riippuen tilanteesta kentällä, EU on valmis uudelleen arvioimaan sovittuja pakotteita kokonaisuudessaan tai osittain, Van Rompuy sanoo tiedotteessa.

Venäjän-vastaisten pakotteiden laajentaminen on vaatinut 28 EU-maan yksimielisen päätöksen.

Neuvotteluiden vaikeimpana palana oli, kannattaako pakotteita lainkaan lisätä nyt kun Itä-Ukrainassa on tulitauko – vai tiukennetaanko niitä nyt ja keskeytetään myöhemmin, jos tulitauko osoittautuu pitäväksi.

Suomen pääministeri Alexander Stubb sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että uusien pakotteiden aikataulu on haasteellinen.

– Hallitus oli johtopäätöksistä yksimielinen, mutta Suomena emme ole olleet yhtä mieltä oikeasta ajankohdasta, Stubb kertoi.

– Olemme vahvasti sitä mieltä, että tulitauko ei vielä tällä hetkellä ole ollut pysyvä.

Tulitaukosopimus syntyi perjantaina ja on suurimmalta osin pitänyt, joskin sitä kerrotaan horjutetun Mariupolissa ja Donetskissa.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AP, AFP