Sienimyrkytys vaanii huoletonta poimijaa

Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri kehottaa opettelemaan sekä turvallisten että vaarallisten sienten tuntomerkit. Sieniretkeltä kannattaa kerätä vain tuttuja lajeja. Myrkytystietokeskuksessa vastataan vuodessa satoihin sienimyrkytyskyselyihin.

luonto
Myrkyllinen valkokärpässieni ihmisen kädessä.
Valkokärpässienen jalan päässä on tuppi, herkkusienessä ei.Heli Mälkiä / Yle

Vaikka syksy on jo hyvässä vauhdissa, eivät sienet ole vielä aiheuttaneet kovin runsasta kysymysten tulvaa Myrkytystietokeskukseen. Sieniin liittyviä myrkytyskyselyjä tulee vuositasolla vajaa 700, arvelee Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Pirjo Tynjälä.

– Nyt on ollut tavallista hiljaisempaa eli vielä ei ole syksy päässyt vauhtiin. Ehkä viime aikojen kuivat säät vaikuttavat, tai sitten on niin paljon hyviä sieniä tarjolla, ettei tarvitse ottaa epäilyttäviä. Keskimäärin nyt ollaan saatu vähän vähemmän puheluita kuin aikaisemmin, Pirjo Tynjälä kertoo.

– Yhteyttä ottavat ihmiset, jotka epäilevät syöneensä epäilyttävää sientä. Aina sieni ei ole kuvailun perusteella tunnistettavissa. Huolenaiheet voivat vaihdella lapsen sienen syömisestä aterian jälkeiseen vatsakipuun. Myös oireiden vaikeusaste voi vaihdella, Tynjälä sanoo.

Sienen aiheuttamat oireet vaihtelevat lajikohtaisesti hyvinkin paljon.

– On olemassa sieniä, jotka ärsyttävät ruoansulatuskanavaa. Oireet, kuten kova vatsakipu, oksentelu tai ripuli voivat alkaa 30 minuutista kahteen tuntiin sienen syömisestä, ja yleensä ne helpottavat 3–4 tunnin kuluessa. Näitä ruoansulatuselinoireita aiheuttavia sieniä on paljon, Pirjo Tynjälä kertoo.

Opettele sekä turvalliset että vaaralliset

Pirjo Tynjälä neuvoo, että on tärkeätä oppia välttämään todella myrkyllisiä sieniä.

– Kevätkesällä korvasieni, ja valkokärpässieni sekä suippumyrkkyseitikki, Tynjälä luettelee.

– Ne ovat tappavan myrkyllisiä, mutta sanotaan, että vajaan kymmenen vuoden sisällä ei ole yksikään ihminen kuollut sienimyrkytykseen, sanoo Pirjo Tynjälä.

Hän muistaa artikkelin Suomen Lääkärilehdessä vuodelta 2008, jossa sienimyrkytyskuolemantapausten määrä on ollut vuosina 1969–2006 kahdeksan.

– Sienimetsällä otetaan varman päälle. Metsässä voi lukea vaikka sienikirjaa tai poimia vain kantarelleja. Ennen retkeä kannattaa myös katsoa sienikirjasta muutama vaarallinen sieni, niin tietää, mitä pitää välttää – eikä mene sitten niitä keräämään, Tynjälä muistuttaa.

Artikkelia on korjattu 9.9.2014 kello 11.20.