Sukupuuttoon julistettu pinkkiraitainen kotilo teki paluun

Rhachistia aldabraesta ei ollut tehty yhtään havaintoa vuodesta 1997 laskien. Tutkijaryhmä törmäsi jo sukupuuttoon hyvästellyn lajin edustajaan arvoitusten atollilla Aldabralla.

tiede

Seychelleillä on tehty poikkeuksellinen kotilohavainto: _Rhachistia aldabrae _oli nimittäin ehditty jo julistaa sukupuuttoon seitsemän vuotta sitten.

Violetti-pinkkiraitainen kotilolaji oli tuolloisen tiedon mukaan ensimmäisiä eläinkunnan edustajia, joka katosi maapallolta ilmastonmuutoksen vuoksi. Etana ilmestyi kuitenkin yllättäen takaisin Intian valtamerellä sijaitsevalle atollille 23. elokuuta.

Kotilon elinympäristönä on ollut Seychelleihin kuuluva Aldabran atolli. Sieltä löydettiin viime viikolla seitsemän Rhachistia aldabrae -kotiloa.

– Olin niin yllättynyt. Kukaan [tutkimusryhmästä] ei ollut koskaan nähnyt kotiloa aiemmin, sanoo ensihavainnon tehnyt Shane Brice.

– Selvästikin Aldabralla on edelleen paljon salaisuuksia, ja toivottavasti löydämme jatkossakin kiintoisia asioita, sanoo Seychellien saarten säätiön edustaja Catherina Onezia. Hän on ottanut kotilosta kuvan (siirryt toiseen palveluun)säätiön verkkosivuille.

Kotilon ahdinko oli liitetty huomattavasti vähentyneisiin sademääriin Aldabralla. Vuosikymmeniä sitten kotiloa esiintyi siellä tasaisesti, mutta populaatio kutistui rajusti vuosien 1970 ja 1990 välillä. Viimeinen nuori Rhachistia aldabraen edustaja oli tavattu 1976.

– Vain aika näyttää, voivatko ne selviytyä ilmastonmuutoksen uhista ja merenpinnan noususta, sanoo Seychellien luonnonsuojelusäätiön tutkimuskoordinaattori Justin Gerlach.

Lähteet: AP