Hämeenlinnan koulu- ja päiväkotiongelmille piste: valtuusto sinetöi mittavat ratkaisut

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston syksyn ensimmäisessä kokouksessa yksi asia oli yli muiden, ainakin jos mittarina olisi kiitoksen määrä. Lasten ja nuorten palveluverkkosuunnitelma tuntui saavan kiitosta joka suunnalta. Suunnitelman ykkössijalla on Nummen yhtenäiskoulu. Monia kouluja ja päiväkoteja vaivanneista sisäilmaongelmista on tarkoitus päästä viimein eroon.

päivähoito
Hämeenlinnan valtuusto aloittelemassa syksyn 2014 ensimmäistä kokousta
Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnassa huono sisäilma on riesana monessa päiväkodissa ja koulussa. Kaupungin on ollut pakko tarttua asiaan. Lasten ja nuorten lautakunta päätti lähestyä asiaa kokonaisuutena, jonka tuloksena syntyi lasten ja nuorten palveluiden palveluverkkosuunnitelma.

Käytännössä suunnitelma linjaa Hämeenlinnan päiväkotien ja koulujen tulevaisuutta.

Valtuusto sai suunnitelman hyväksyttäväkseen maanantaina. Nuija kopahti pöytään hyväksyvästi, mutta sitä ennen useissa puheenvuoroissa kiiteltiin lasten ja nuorten lautakuntaa, joka oli tehnyt suunnitelman laatimisessa onnistuneen työn.

Lautakunnan puheenjohtaja Satu Aaltonen (sd.) oli mielissään kiitoksista.

– Kyllähän tämä tosi hyvältä tuntuu, että tehtiin lautakunnassa hyvää yhteistyötä. Meillä oli ratkaisukeskeinen työskentelytapa ja hyvään lopputulokseen päästiin. Nyt voidaan olla tyytyväisiä.

Yhtenäiskoulu nielee 26 miljoonaa euroa

Suunnitelman ensimmäinen kohta on uuden Nummen yhtenäiskoulun suunnittelun aloittaminen välittömästi. Sen aloittamisesta valtuusto päätti kokouksessaan vielä erikseen. Arviolta 26 miljoonaan euroon nouseva hanke toteutetaan elinkaarihankkeena.

Elinkaarimallissa joko ulkopuolinen palveluntuottaja tai kunnan oma yhtiö vastaa vähintäänkin hankkeen suunnittelusta, rakentamisesta ja kiinteistöpalveluista pitkän sopimuskauden ajan. Sopimuskausi voi olla 15–30 vuotta.

Sitä valtuusto ei vielä päättänyt, vastaako rahoitusmallista kaupunki vai ulkopuolinen toimija. Se tulee valtuuston ratkaistavaksi myöhemmin.

– Siitä tulee varmasti syntymään keskustelua. Henkilökohtaisesti tämä yksityisten hoitama elinkaarimalli on varmasti yksityisille hyvää bisnestä, mutta pitkässä juoksussa se voi kaupungin taloudelle olla aika huono asia. Siinä täytyisi löytää ilman ideologisia näkökulmia se kaikkein paras ratkaisu, luonnehtii lasten ja nuorten lautakunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Irma Taavela (vas.).

Yksikössä alle 700 oppilasta

Nummen yhtenäiskoulu ei suinkaan ole päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman ainoa sisältö.

Luolaja, Ortela ja Myllymäki säilytetään, se on tärkeä asia.

Satu Aaltonen

Satu Aaltonen nostaa suunnitelmasta esille muun muassa pienten koulujen kohtalon.

– Luolaja, Ortela ja Myllymäki säilytetään, se on tärkeä asia. Se oli myös asukkaiden näkemys eli me kuulimme siinä heitä.

Aaltosen mielestä hyvää on myös se, että uusiin tai remontoitaviin päiväkoti- ja koulukiinteistöihin voidaan sijoittaa myös sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kolmas asia, jonka Aaltonen nostaa esiin suunnitelmasta, on peruskoulujen yksikkökoko.

– Se oli lautakunnan strateginen linjaus, että pyritään pitämään yksikkökoko alle 700 oppilaan.