Europarlamentaarikko Hautala: EU:n pakotepäätöksen taustalla optimismia ja epäilyksiä – "Olemme pakotekierteen tiellä"

Ukrainan 12-kohtaisen rauhansuunnitelman toteutumisesta ei ole täyttä varmuutta, Heidi Hautala sanoo. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää pakotekierrettä suomalaisille yrityksille pahimpana vaihtoehtona.

Kotimaa

Euroopan unionin tuoreimman pakotepäätöksen taustalla ovat erilaiset näkemykset Venäjän ja Ukrainan presidenttien sopimuksesta, kertoo europarlamentaarikko Heidi Hautala.

EU kertoi eilen kiristävänsä Venäjän-vastaisia pakotteitaan, vaikka tulitauko Ukrainassa oli pääasiassa pitänyt. EU ei kertonut tarkkoja tietoja siitä, milloin ja millaisia pakotekiristyksiä se aikoo tehdä. Venäjä vastasi ilmoittamalla vastapakotteista ja uhkasi sulkea ilmatilansa.

– Jos ihmetellään, miksi [päätöksenteko] meni niin kuin meni, taustalla on kaksi eri näkemystä siitä, miten uskottava viime perjantaina syntynyt sopimus presidenttien Petro Porošenkon ja Vladimir Putinin välillä on, Hautala sanoi tiistaiaamuna Ylen Ykkösaamussa.

Hautalan mukaan päätöksen taustalla on sekä optimismia rauhasta ja Ukrainan jälleenrakennuksesta, mutta myös epäilyksiä.

– Uskoisin, että tällä hetkellä realistisempi näkemys on, ettei vielä olla ihan varmoja, että 12-kohtainen rauhansuunnitelma pystytään toteuttamaan.

Rauhansuunnitelmaa pidetään Hautalan mukaan osittain tulkinnanvaraisena ja avoimena, ja enemmän Venäjän etujen mukaisena esimerkiksi niiltä osin, kuinka paljon venäläisiä joukkoja pystytään Ukrainasta poistamaan. Myös aseistautuneiden ukrainalaisten joukkojen poistaminen voi Hautalan mukaan olla vaikeaa.

Ehdolliset pakotteet ovat Hautalan mukaan jatkoa aiemmalle politiikalle.

– Olemme pakotekierteen tiellä, mikä on valitettavaa, Hautala sanoo.

"Huolestuttavinta rahoituksen ja investointien jäätyminen"

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan suomalaisten yritysten kannalta pahin mahdollinen vaihtoehto on jatkuva pakotekierre, jolle ei näy ratkaisua.

Mahdollisten uusien pakotteiden tarkkaa sisältöä ei tiedetä, mutta Häkämiehen arvion mukaan ne eivät radikaalisti muuta tilannetta.

– Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta huolestuttavinta on se, että pitkittyessään venäläisten yritysten rahoitus ja investoinnit jäätyvät.

Häkämies pitää ymmärrettävänä, että Ukrainan tilanteen kehittymistä tarkastellaan ennen uusien pakotteiden toimeenpanoa.

"Etyjillä suuri tehtävä"

Kysymyksellä siitä, mitä tehdä tilanteessa, jossa uudetkaan pakotteet eivät pure, ei europarlamentaarikko Hautalan mukaan kannata spekuloida.

– Rauhansuunnitelman toimeenpano on niin arassa vaiheessa. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjillä ja [Etyjin yleiskokouksen presidentillä] Ilkka Kanervalla on nyt suuri tehtävä, Hautala sanoo.

Uusista pakotteista on Hautalan mukaan rajattu ulos valtiollisen öljyjätti Gazpromin toiminta, eivätkä ne kohdistu Venäjän elintärkeimpiin sektoreihin.