1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin kristillisdemokraattien johtaja jäi kiinni varkaudesta – eroaa

Vanhusten tukijana mainetta niittänyt puoluejohtaja varasti lompakon 77-vuotiaalta naiselta eikä maksanut sakkoa ennen kuin se meni perintään.

Ulkomaat

Ruotsin kristillisdemokraattien johtajistoon kuuluva Anne-Sophie Lainesdotter Emilsson eroaa kaikista poliittisista tehtävistään, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin television Blekingen aluetoimitus on saanut tietoonsa hänen varastaneen iäkkään naisen lompakon vuoden 2012 marraskuussa. Poliisi paljasti nopeasti Lainesdotter Emilssonin tekemän varkauden, mutta hän ei maksanut oikeuden määräämää korvausta lähes kahteen vuoteen.

Lainesdotter Emilsson on kristillisdemokraattien valtiopäivävaalien vaalilistalla neljäntenä. Hän on myös Karlskronan puolueosaston puheenjohtaja ja vaalipäällikkö.

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään ensi sunnuntaina, joten skandaali on puolueelle hyvin kiusallinen. Lainesdotter Emilsson jättääkin kaikki puoluetehtävänsä. Hän ei myöskään aio ottaa paikkaa vastaan, jos tulee valituksi Karlskronan kaupunginvaltuustoon.

SVT Blekingen paljastuksen mukaan Lainesdotter Emilsson otti itselleen lompakon, jonka oli unohtanut ruokakaupan kassalle iäkäs nainen. Valvontakameran kuvista näkyy, kuinka Lainesdotter Emilsson katsoo lompakon sisään ja ottaa sen sitten mukaansa.

Lompakko löytyi myöhemmin Lainesdotter Emilssonin kotoa poliisietsinnässä. Lompakon omistajan mukaan siinä oli rahaa runsaat 500 kruunua, eli noin 55 euroa.

Käräjäoikeus määräsi Lainesdotter Emilssonin maksamaan vastaavan summan rikosten uhrien tukirahastoon, mutta hän maksoi sen vasta viime perjantaina, kun maksu oli perinnässä.

– Toivon, että voisin kääntää kelloa takaisin ja saada tämän tekemättömäksi. Olen voinut huonosti tämän tekoni jälkeen. Mutta minut on kestettävä tämä ja ottaa siitä vastuu, hän kommentoi.

Lainesdotter Emilssonin toiminta on kiusallista kristillisdemokraattiselle puolueelle myös siksi, että hän on kotikaupungissaan profiloitunut erityisesti iäkkään väestönosan tukijana. Hän on myös edistänyt nuorten rikosuhrien tukikeskuksen perustamista.

Lainesdotter Emilsson sanoo SVT:n haastattelussa olevansa pettynyt puolueeseensa, joka on hänen mielestään jättänyt hänet yksin.

Lue seuraavaksi