Kännykkäkoteloiden uusi sukupolvi tekeillä – valmistajat tavoittelevat vesitiiviitä puhelimia

Muun muassa metallista lasia on pidetty hyvänä vaihtoehtona elektroniikkatuotteiden suojaamiseen sen lujuuden ja joustavuuden ansiosta.

Kännykkätarvikekauppa Hong Kongin kaduilla. Kuva: Jerome Favre / EPA

Kännykkäkoteloiden sukupolvi saattaa pian vaihtua, tai sitten ei.

Muun muassa yhdysvaltalaisessa yliopistossa on kehitetty menetelmää, jolla voidaan valmistaa uudenlaisia koteloita matkapuhelimille.

Yalen yliopiston professori Jan Schroers kertoo luoneensa kustannustehokkaan valmistusmenetelmän metallisesta lasista tehdyille suojuksille. Metallisen lasin hyödyntämisestä erilaisiin käyttötarkoituksiin on puhuttu pitkään. Schroers sanoo kehittäneensä muihin menetelmiin verrattuna edullisen tavan valmistaa sitä tukkutavarana.

Lopputuloksena on hänen mukaansa taipuisa, vesitiivis ja terästä kovempi suojus.

Yalen professorin Jan Schroersin metallisesta lasista valmistama kännykänsuoja. Kuva: Yale University

Schroersin Suomessa työskentelevä kollega, ystävä ja samalla kilpakumppani, Aalto-yliopiston professori Sven Bossuyt pitää metallista lasia yhtenä lupaavimmista tulevaisuuden materiaaleista muun muassa juuri elektroniikkateollisuuden tuotteiden suojaamiseen. Toisaalta myös muita materiaaleja kehitetään jatkuvasti ja kilpailu käy kuumana. 

Aalto-yliopistossa tehdään parhaillaan Tekesin rahoituksella tutkimusta metallisen lasin soveltamisesta noin 20 suomalaisyrityksen tuotteisiin. 

– Olen innoissani sen potentiaalisista sovellusmahdollisuuksista, ne näyttävät todella lupaavilta, Bossuyt sanoo. 

Tuotteistaminen haasteellista

Yalen professori on perustanut kehittämänsä menetelmän ympärille oman yrityksensä. Teknologian patenttioikeudet omistaa Connecticutin osavaltiossa sijaitseva Yalen yliopisto. Massatuotanto voisi Schroersin mukaan alkaa ensi vuonna, mikäli tuotantokumppani löytyy.

– Tämä materiaali on 50 kertaa kovempaa kuin muovi, lähes kymmenen kertaa kovempaa kuin alumiini ja melkein kolme kertaa kovempaa kuin teräs, Schroers sanoo yliopistonnettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Tämä materiaali on melkein kolme kertaa kovempaa kuin teräs.

Jan Schroers

Olennaista uudessa kotelossa on Schroersin mukaan se, että sen sivuille voidaan suunnitella painikkeita, jotka tekisivät nykyisissä koteloissa olevista rei'istä tarpeettomia. Tämä edistäisi koteloiden vedenpitävyyttä.

– Sekä Apple että Samsung tekevät kovasti töitä tehdäkseen puhelimistaan vesitiiviitä. Meidän teknologiamme on iso askel sen saavuttamiseksi, Schroers hehkuttaa.

Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Bossuyt pitää amerikkalaiskollegansa työtä lupaavana, mutta näkee haasteita tuotteen kaupallistamisessa.

– Siinä on muna vai kana -ongelma. Kun sille ei ole olemassa vakiintuneita tuotantomenetelmiä, se olisi yrityksille iso riski, Bossuyt sanoo.

Bossuyt'n mukaan metallisesta lasista tehdystä suojuksesta voisi tulla saman hintaluokan tuote kuin nykyisistä. Kuluttajalle sellaisen hankkiminen ei aiheuttaisi isoa riskiä, koska sen voisi aina heittää menemään, jos se ei toimi.