1. yle.fi
  2. Uutiset

Herkkutattiin iski mustapäinen toukka

Osa sienten ostajista on keskeyttänyt herkkutattien vastaanottamisen toukkaongelman takia. Mustapäinen toukka iskee nuoriin, vasta nousseisiin sieniin ja tuhoaa ne nopeasti.

Kotimaan uutiset
Herkkutatteja.
Yle / Minna Heikura

Alkukaudesta herkkutatit olivat laadukkaita ja ostajien varastot täyttivät nopeasti.

Viime viikonloppuna nousseisiin sieniin iski kuitenkin mustapäinen toukka, joka tuhoaa sienen joutuisasti kauppakelvottomaksi, kertoo toimitusjohtaja Kari Jansa Ber-Ex Oy:stä. Sotkamolaisyhtiö on keskeyttänyt herkkutattien oston Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa toistaiseksi.

– Toukka tekee sieneen pienen reiän, kuin neulan piston ja myllertää sienen sisällä. Muutamassa tunnissa sieni on mustaa täynnä. Toukka on on pieni, puolesta senttimetristä senttimetriin pitkä ja aivan valkoinen. Vain sen pää on musta.

– Toukalle kelpaavat vain ykköslaatuiset, himotuimmat ja kalleimmat sienet, Jansa harmittelee.

Kolea syksy tuhoaisi toukkia munivan sääsken

Paltamolainen Sienestä Oy ostaa vielä herkkutattia, mutta vain ykkösluokkaa. Yrittäjä Esko Holopainen sanoo, että paras kausi meni nopeasti ohitse.

– Ostamme vielä ykkösluokkaa, mutta lämpimällä säällä laatu kärsii ja ykkösluokka menee nopeasti kakkosluokaksi. Olemme koko ajan varpaillamme, koska myös toukkaisuudesta on merkkejä. Voi olla, että joudumme halkaisemaan kaikki tulevat sienet.

Toukalle kelpaavat vain ykköslaatuiset, himotuimmat ja kalleimmat sienet.

Kari Jansa.

Toukkaongelma on toistunut useana vuonna peräkkäin, koska parhaan sienikauden aikana säät ovat olleet lämpimiä. Sienten ostajat toivovat syksyn muuttuvan koleaksi.

– Seuraamme tilannetta. Jos tulee muutama pakkasyö ja tatti jaksaa vielä nousta, niin ostovalmius on olemassa. Markkinat vetäisivät ja tahtoisimme ostaa, mutta jos huonoa sientä menee läpi, niin Italiaan toimitettava sieni päätyy biojätteeksi. Se tietää meille tappiota, kertoo Kari Jansa Ber-Ex Oy:stä.

– Sienet kaipaisivat nyt viileitä öitä, jotta sienisääski kärsisi tappiota ja me voittoa. Jos tatit ovat toukkaisia, jatkamme muiden ruokasienien vastaanottoa, sanoo puolestaan Esko Holopainen Sienestä Oy:stä.

Lue seuraavaksi