Pihlajanmarjasta jättisato – karvas marja on edelleen vähän hyödynnetty

Pihlaja on hankintahinnaltaan puolukan kanssa edullisin Suomen marjoista. Hintansa puolesta marjaa voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä enemmän.

luonto
Pihlaja ja naakka.
Yle

– Voi sanoa, että käsillä on kaikkien aikojen potti, kuvailee Simo Moisio luonnonkasvien tunnettavuutta edistävästä Arktisista Aromeista.

Jo kevätkukinta ennusti mittavaa satoa.

– En itse muista koskaan nähneeni kevätkaudella niin runsasta kukintaa. Se jo ennakoi, että marjaa tulee, ja nyt tämä kävi toteen.

Moision mukaan keskimääräinen vuosittainen pihlajanmarjasato on 25 miljoona kiloa.

– Se määrä on varmasti tänä vuonna kolmin- tai nelinkertainen. Tästä voitaisiin ottaa helposti talteen ainakin kymmenen prosenttia, mutta marja on valitettavan vähän hyödynnetty.

Pihlajanmarjaa ostaa Suomessa vain muutama yritys.

– Pihlajanmarjahyytelöä valmistaa ainakin muutama suomalaisyritys. Mutta pihlajanmarjatuote on Suomessa edelleen harvinaisuus.

Aikoinaan Suomesta löytyi hyvinkin tunnettu pihlajanmarjatuote.

– Sorbus-viinin valmistuksessa käytettiin pihlajanmarjaa. Mutta siitä tuli vähän liiankin suosittu, hinnan ja alkoholiprosenttien suhde oli turhan kutsuva, Moisio naurahtaa.

Moisio korostaa, että pihlajanmarja sopii hyvin liköörien ja marjaviinien valmistamiseen.

Happamia, sanoi kettukin

Pihlaja on maultaan karvas ja siksi kotitalouksissa yleisin tapa on poimia sitä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Tällöin karvaus on jonkin verran vähentynyt. Pihlajan karvaus vaihtelee, joten kannattaa valita marjojen hyödyntämiseen sellaisia puita, joissa marjat ovat makeampia.

Sorbus-viinin valmistuksessa käytettiin pihlajanmarjaa. Mutta siitä tuli vähän liiankin suosittu, hinnan ja alkoholiprosenttien suhde oli turhan kutsuva.

Simo Moisio

– Se on vain maistelemalla kokeiltava, marjoista ei voi sanoa ulkonäön perusteella mitään, Simo Moisio opastaa.

Kuopion yliopistossa on tutkittu makean pihlajan kasvattamista. Moision mukaan jotkin suomalaistilat viljelevät tätä lajiketta, mutta menekki on vähäinen.

Pihlajanmarjat sisältävät omenahappoa, runsaasti hyytelöainetta (pektiiniä), A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia ja C-vitamiinia sekä polyfenoleja, joiden vaikutuksesta C-vitamiini säilyy hyvin. Kotisäilöjä voi tasoittaa marjan hapanta makua sekoittamalla pihlajanmarjan sekaan esimerkiksi porkkanaa, omenaa tai kesäkurpitsaa.