Syyte: Sairaanhoitaja urkki 27 ihmisen potilastietoja luvatta

Syyttäjä vaatii rangaistusta sairaanhoitajalle, joka katseli luvattomasti 27 ihmisen potilastietoja Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeutta.

Kotimaa
Lääkäri syöttää tietokoneelle potilaan tietoja järjestelmään.
Yle

Syytteen saanut sairaanhoitaja työskenteli Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Väitetty potilastietojen urkkiminen tapahtui huhtikuussa 2012.

Syyttäjän mukaan nainen katseli luvattomasti 27 ihmisen tietoja. Nämä 27 ihmistä eivät syyttäjän mukaan asioineet tapahtuma-aikaan Lapin keskussairaalan päivystyksessä eikä heillä ole ollut potilassuhdetta syytettyyn.

Sairaanhoitaja sai syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle 40 päivän ehdollista vankeusrangaistusta.

Sairaanhoitaja kiisti syyllistyneensä rikokseen ja ilmoitti katsoneensa potilastietoja vain tehtäviinsä liittyen. Virkavelvollisuuden rikkomista koskevan syytteen hän kiisti sillä perusteella, että hän ei ole ollut virkasuhteessa vaan työsuhteinen työntekijä, jonka työtehtäviin ei ole kuulunut julkisen vallan käyttöä.

Hänet on irtisanottu työstään.

Lapin käräjäoikeus aloitti jutun pääsittelyn tiistaina Rovaniemellä. Pääkäsittelyyn on varattu kuusi päivää.