"Suomi menetti otteensa" – Ruotsin valtiovarainministeri huolestui naapurin kunnosta

Suomi menetti otteensa palkkaneuvotteluissa. Valtiovarainministeri Anders Borg toivoo Dagens Industrin haastattelussa, ettei valtiopäivävaaleihin valmistuvassa Ruotsissa sorruta samaan.

talous
Anders Borg
Anders BorgNicolas Bouvy / EPA

Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg varoittaa, ettei Ruotsin pidä seurata Suomen tietä työvoimakustannusten kehityksessä. Dagens Industri -lehden haastattelema Borg sanoo, että Suomi menetti otteensa palkkaneuvotteluissa.

– Suomi menetti otteensa palkkaneuvotteluissa. Jos sitten tehdään, kuten sosiaalidemokraatit (Ruotsissa) haluavat eli nostetaan työttömyysmaksuja, järjestetään työmarkkinoita uusiksi määräaikaisuuksien osalta, vahvistetaan irtisanomissuojaa ja annetaan henkilöstövuokrausyrityksille vähemmän mahdollisuuksia, silloin riski kustannustason noususta kasvaa. Se syö kilpailukykyä ja asettaa painetta Ruotsin taloudelle. Jos kustannuksista menettää otteensa, silloin lopulta menetetään töitä, maltillista kokoomusta edustava Borg sanoo Ruotsin tilannetta kuvaillessaan.

Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit ensi sunnuntaina.

Borg kommentoi Dagens Industrin haastattelussa myös Venäjän ja Ukrainan tilannetta. Hän sanoo, että tilanteen luoma epävarmuus saa yritykset lykkäämään investointisuunnitelmiaan.

– Koko Eurooppa on vaiheessa, jossa tehdään poliittista analyysia ja tutkitaan, miten pitäisi suhtautua Venäjään, joka toimii niin aggressiivisesti. On merkkejä, että meidän täytyy kasvattaa puolustusmäärärahojamme. Me tarvitsemme vahvaa yhteistyötä EU:ssa ja myös muissa yhteyksissä, ei vähiten Pohjoismaissa.