Spektaakkeli Applen tapaan: Bono lavalle älykello ranteessaan?

Tämäniltaista tapahtumaa verhoaa tuttu salamyhkäisyys, jonka myötä mediahuomio on taattu.

talous
Cupertinon kaupungissa sijaitseva Flint Center.
Applen uusin tuotejulkistus pidetään Cupertinon kaupungissa sijaitsevassa Flint Centerissä 9. syyskuuta.Christoph Dernbach / EPA

Teknologiajätti Apple julkistaa uusia tuotteita tänään tiistaina Kaliforniassa. Suomen aikaa iltakahdeksalta alkavassa tilaisuudessa esiteltäneen ainakin iPhoneja mutta mahdollisesti myös muita laitteita.

Puhelinmallien lisäksi ennakkoon on kohuttu iWatchiksi kutsutusta älykellosta. Sen huhutaan pystyvän tarkkailemaan käyttäjänsä terveyttä ja toimimaan sähköisenä lompakkona.

Julkisuusnäytelmä on noudattanut tuttua kaavaa. Spekulointi tulevista tuotteista on alkanut kuukausia ennen varsinaista tapahtumaa, ja vähitellen internetin keskustelupalstat ovat täyttyneet kirjavista kommenteista. Markkinat ovat reagoineet risahduksiin vaihtelevasti, kun taas Apple itse on pysytellyt enimmäkseen vaiti.

Tällä kertaa huipennus on kuitenkin eri luokkaa kuin viime vuosina, uskovat monet analyytikot. He muistuttavat, että edellisestä täysin uudenlaisen laitteen (iPadin) julkistuksesta on jo neljä ja puoli vuotta.

Apple lähettää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Tiedotusvälineille tapahtumasta ei ole etukäteen paljoa kerrottu – paitsi televisiokanava ABC:lle, joka mainostaa (siirryt toiseen palveluun) ankkurinsa yksinoikeutta raportoida kulisseista.

Applelle on tärkeämpää tehdä oikein kuin olla ensimmäinen

Pitkään yhtiötä seuranneen analyytikko Tim Bajarinin mukaan jotain voi päätellä pelkästään paikasta: tilaisuus pidetään samassa Flint Centerin auditoriossa, jossa Steve Jobs julkisti ensimmäisen Macintosh-tietokoneen vuonna 1984 ja jättimenestykseen nousseen iMacin vuonna 1998.

– Paikka vihjaa, että tulossa on historiallinen tapahtuma. Historiallinen siksi, että he astuvat uudelle alueelle, Bajarin sanoo.

"Uudella alueella" Bajarin viittaa juuri älykellon julkistamiseen. Applen on ennustettu rynnivän älykellomarkkinoille omalla iWatchillaan, mutta varmaa tietoa laitteesta tai sen ominaisuuksista ei tässä vaiheessa ole.

Apple on saapumassa älykellomarkkinoille varsin myöhään. Monet yhtiöt ovat yrittäneet läpimurtoa, mutta toistaiseksi kuluttajat ovat suhtautuneet älykelloihin enimmäkseen välinpitämättömästi.

Applella luonnollisesti uskotaan, että yhtiöllä on edellytykset menestykseen – aivan kuten iPodin kanssa mp3-soitinten markkinoilla.

– Meille on tärkeämpää tehdä asiat oikein kuin olla ensimmäinen, kertoi toimitusjohtaja Tim Cook aiemmin tänä vuonna.

Asiantuntijat odottavat kahta erikokoista iPhonea

Esiteltiin Piilaaksossa tänään iWatch tai ei, markkinoiden päähuomio kohdistuu joka tapauksessa uusiin puhelimiin. IPhone-mallisto on yhtiön suurin tulonlähde ja sellaisena myös pysyy, uskovat analyytikot.

Applen pörssikurssin perusteella odotukset ovat korkealla. Viime viikolla osake arvostettiin lähelle kaikkien aikojen ennätystään New Yorkin pörssissä, kun vielä vajaat puolitoista vuotta sitten kurssi laahasi 44 prosenttia alempana.

Samaan aikaan kilpailija Samsungilla on vaikeuksia. Bloombergin mukaan yhtiö menettää asemiaan, koska moniin erihintaisiin laitteisiin perustuva strategia ei toimi. Applen idea keskittyä kalliin hintaluokan puhelimiin on fiksumpi, lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Useimmat analyytikot ennustavat, että tänä iltana julkistetaan kaksi näytöiltään erikokoista iPhonea: 4,7:n ja 5,5 tuuman mallit. Niiden myynti alkaisi ehkä jo syyskuun aikana, siinä missä iWatchia jouduttaisiin odottamaan ensi vuoden alkuun saakka.

Samaan arvailujen sarjaan kuuluu New York Timesin pohdiskelu (siirryt toiseen palveluun) siitä, nouseeko U2-yhtye Bonon johdolla lavalle tänä iltana. Lehti lainaa kolmea nimettömänä pysyttelevää lähdettä, joiden mukaan bändi ei ainoastaan esiintyisi vaan myös kertoisi tulevan albuminsa kytkemisestä jollain tapaa Applen tuotteisiin.

Lukujen perusteella U2 tosiaan kaipaisi vetoapua Applelta, sillä yhtye on itsekin todennut pettyneensä edellisen albumin menekkiin (siirryt toiseen palveluun). Apple sen sijaan pärjäisi todennäköisesti varsin hyvin ilman Bonoa ja kumppaneita.

Lähteet: AP, Reuters