Kilpisjärvi saa järjestyksenvalvojia - viranomaiset paikalla kausittain

Enontekiön Kilpisjärven partiotukikohta tuo turvaa kylään epäsäännöllisesti. Entisellä Siilastuvan rajavartioasemalla oleva poliisin ja rajavartiolaitoksen toimisto- ja majoitusrakennus viettää virallisia avajaisiaan torstai-iltapäivällä. Vakituista miehitystä Kilpisjärvelle ei tule, vaan partiot käyttävät tukikohtaa vuorotellen tehtävissään.

Kilpisjärven rajavartioasema.
Rajavartijat ovat palanneet tilapäisinä ja epäsäännöllisinä käyttäjinä entisiin rajavartioaseman tiloihin. Poliisi on nyt yhteistyökumppanina. Lapin poliisilaitoksen päällikköä Martti Kalliota haastattelee Hanna Holopainen. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lapin poliisilaitoksen ja Lapin rajavartioston yhteinen partiotukikohta on toiminut entisellä Siilastuvan rajavartioasemalla elokuusta lähtien. Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Martti Kallion mukaan muutos ei ole dramaattinen aiempaan verrattuna.

- Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Hetan partio poliisista käy tiettyinä aikoina Kilpisjärvellä.  Samoin rajavartioston partio Muoniosta. Voivat yöpyäkin ja olla pitempään kuin "päivämukin".

- Tällä yhteistyöllä pyrimme tekemään sen, että valvontaa säännöllisen epäsäännöllisesti pystytään toteuttamaan myös Kilpisjärvellä.

Partiotukikohdan perustamisessa ei siis ole kysymys henkilöresurssien lisäämisestä.

Viranomaisnäkyvyys lisääntyy

Rajavartijathan siirrettiin Kilpisjärveltä Muonioon, kun Siilastuvan rajavartioasema lakkautettiin. Poliisipalvelutkin ovat olleet vaakalaudalla, sillä Hetasta oltiin vuonna 2012 viemässä viimeinen poliisi Muonioon. Poliisin hallintorakenneuudistuksessa vuoden alussa kuitenkin päätettiin, että poliisi jää Hettaan kolmen viran voimalla. Martti Kallion mukaan kaksi poliisia on töissä tällä hetkellä.

Mutta Hetasta on 170 kilometrin matka Kilpisjärvelle.

Kallion mukaan viranomaisnäkyvyyttä Kilpisjärvellä halutaan jälleen lisätä. Uudessa partiotukikohdassa poliisi ja rajavartijat pyrkivät käymään vuoronperään.

- On järkevää, että sovitellaan reissuja niin, että emme ole välttämättä yhtäaikaa siellä, vaan tuplaamme näkyvyyden.

Vakituista miehistöä asemalla ei tule olemaan.

- Se on satunnaista. Paikalla on atk-yhteydet poliisin ja rajan verkkoihin. Tämä mahdollistaa viranomaistoiminnan, tuli millaisia juttuja hyvänsä paikanpäällä hoidettaviksi.

Lisäksi alueella on helikopterikenttä, sekä helikoptereiden tankkausmahdollisuus, kertoo Lapin rajavartioston eversti Jarmo Vainikka. Vainikankin mukaan viranomaiset ovat joka tapauksessa Kilpisjärvellä aiempaa enemmän.

- Epäsäännöllisesti, mutta kuitenkin mahdollisimman kattavasti partioitamme käy siellä. Jos jotakin sattuu, niin viranomaisapua olisi myös paikalla, Vainikka pohtii.

Kunta mielissään, muttei vielä tyytyväinen

Enontekiön kunta on mielissään turvallisuustilanteen kohentumisesta. Rajan läheisyys ja norjalaisturistit tuovat kuitenkin Kilpisjärven kylälle omat haasteensa.

- Se on tietysti erinomainen asia Kilpisjärven yleisen turvallisuustilanteen kannalta, että siellä poliisi ja raja näyttävästi lisäävät läsnäoloaan. Mutta toiveena on, että se olisi mahdollisimman jatkuvaa ja vähintäänkin sesonkipiikkeinä oltaisiin paikalla, Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä sanoo.

- Mutta kuitenkin Kilpisjärven turvallisuustilanne kokonaisuudessaan on huolestuttava, koska siellä on edelleen hetkiä, jolloin lähin viranomainen on satojen kilometrien päässä, Kärnä lisää.

Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikön Martti Kallion mukaan lisäturvaa yritetään hakea Norjasta. Yhteistyöstä ollaan jo käyty neuvotteluja, mutta se vaatii muutoksia Suomen lainsäädännössä.

- Tiettyjen edellytysten salliessa Norjan poliisi voisi tulevaisuudessa hoitaa lähimpänä ollessaan äkäisemmät Kilpisjärven keikat. Säädöspohja on vähän kesken vielä, Martti Kallio sanoo.