1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uruguay aloittaa neuvottelut uudesta sellutehtaasta UPM:n kanssa

Uruguayn presidentti saapuu Suomen-vierailulle ensi viikolla. Esillä on uuden sellutehtaan rakentaminen Uruguayhin. Naapurimaa Argentiina on vastustanut sellutehdashankkeita.

Uruguayn presidentti José Mujica. Kuva: Sebastião Moreira / EPA

Uruguayn presidentti José Mujica vierailee Suomessa ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona. Hänen on määrä tavata metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

UPM:llä on jo yksi sellutehdas Uruguayssa, mutta ensi viikon neuvottelut koskevat uuden tehtaan rakentamista. Lisäksi Uruguayssa otettiin eilen käyttöön Stora Enson puoliksi omistama sellutehdas.

UPM:n ensimmäinen tehdas Argentiinan ja Uruguayn rajajoella Fray Bentosissa on synnyttänyt diplomaattisen kiistan naapurimaiden välillä. Kiistaa on jo kerran ratkottu Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa, ja Argentiina on sanonut vievänsä sen tuomioistuimeen toistamiseen.

Uruguay laskee, että kaksi suomalaisomisteista sellutehdasta on nostanut maan bruttokansantuotetta 3–4 prosenttia ja luonut vajaat tuhat pysyvää työpaikkaa.

Uruguayn presidentti tapaa virallisella työvierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Alexander Stubbin (kok.). Vierailua isännöi tasavallan presidentti.