Viljelijä, ilahduta auringonkukalla!

Auringonkukka ei ole yhtään hullumpi välivuosikasvi. Näin toteaa hausjärveläinen viljelijäpariskunta, joka kylvi kaksi peltoaan kesäksi täyteen auringonkukkaa. Säädöksiä noudattamalla auringonkukkapellolle saa EU-tukea.

ilmiöt
Auringonkukkia kasvaa pellon täydeltä.
Johanna Talasterä / Yle

Keltaisena hehkuva auringonkukkapelto keskellä maalaismaisemaa on samalla ympäristöteko. Kunnat ja kaupungit ovat viime vuosina maisemoineet joutomaitaan auringonkukilla, mutta nyt myös yksityiset viljelijät saattavat kylvää peltonsa täyteen auringonkukkaa.

Marja ja Kalle Alastalon reilun parin hehtaarin pelto Puujaan kylässä hehkuu parhaillaan keltaisena. EU-viidakossa pelto kulkee nimellä riistapelto ja säädöksiä noudattamalla sille saa EU-tukea.

Alun perin pellolle oli kylvetty syysviljaa, joka talvehti huonosti vähälumisena talvena. Tarvittiin siis yksivuotinen kasvi.

– Ajattelin, että olisi kiva laittaa jotain nätimpääkin välillä ja riistapellossa vaihtoehtona on myös auringonkukka, kertoo Marja Alastalo.

Tukisäädösten mukaan viljelyalasta tulee olla 10 prosenttia niin sanottuna vihreänä peltona, eli hoidettuna viljelemättömänä peltona. Alastaloilla Puujaan pelto ja toinen Kormussa kukkiva auringonkukkapelto ovat osa tätä velvoitetta.

Tämä on varteenotettava välivuosikasvi, joka piristää kaikkien ohikulkijoiden päivää.

Marja Alastalo

– Auringonkukka on vaativa kasvi ja tänä vuonna se kärsi hiukan alkukesän kylmistä säistä, mutta kyllä tässä onneksi kerättävääkin riittää.

Syksyllä kukkimisen jälkeen kasvusto murskataan pellolle, jonne se jää talven yli. Keväällä pelto kynnetään ja maa saa murskatusta kasvustosta vihermassaa.

Varteenotettava välivuosikasvi

Kustannukset eivät ole aivan poskettomat. Netistä löytää riistapeltoon tarkoitettua auringonkukansiementä, joka maksaa noin 60 euroa hehtaarilta.

Marja Alastalo pitelee auringonkukkakimppua keskellä kukista hehkuvaa peltoa.
Johanna Talasterä / Yle

– Viljelijöillä on ollut hiukan ennakkoluuloja, koska siementä myydään myös kalliimpaan hintaan. Netistä saa kuitenkin tilattua hyvää siementä ihan kohtuuhintaan.

Auringonkukkaa kannattaa ehdottomasti harkita, jos on tarvetta yksivuotiselle kasvustolle.

– Tämä on varteenotettava välivuosikasvi, joka piristää kaikkien ohikulkijoiden päivää kukinnan aikaan, summaa Marja Alastalo.

Hyvää palautetta lähiseudun asukkailta on tullut ja Alastalojen pellolla saa käydä ilmaiseksi poimimassa kimpun. Kokeilu osoittautui onnistuneeksi ja auringonkukka todennäköisesti hehkuu tulevinakin vuosina Alastalojen viljelyksillä.