Suomen rooli pakotelykkäyksessä kiinnostaa Venäjällä

Suomen osuutta pakotteiden viivästyttämisessä pidetään esillä venäläismediassa, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen. Duuman puhemies sanoo länsipakotteiden olevan yksinomaan Yhdysvalloista junailtuja.

talous
Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva

Venäjän media on keskittynyt uusien EU-pakotteiden asettamisessa lähinnä siihen, ettei niitä haluttu saattaa heti voimaan, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

– Oikeastaan on kommentoitu vain sitä, että pakotteiden voimaantuloa on lykätty. Suomen osuutta asiaan on pidetty hyvin vahvasti esillä. Sitä on tulkittu niin, että lykkäys tapahtui nimenomaan Suomen aloitteesta, Manninen raportoi.

Venäjän uutistoimistot siteeraavat ahkerasti Ilkka Kanervaa. Esimerkiksi Interfax (siirryt toiseen palveluun)kertoo Ylen aamu-tv:n tiistaisesta haastattelusta, jossa Etyjin presidentti Kanerva totesi lykkäämisen Suomen ensisijaiseksi tavoitteeksi.

Venäjän virallista kommenttia pakotteisiin odotettiin ulkoministeri Sergei Lavrovilta, joka piti aamulla tiedotustilaisuuden.

Washingtonin vallanpitäjät tuskin pystyvät järjenkäyttöön.

Sergei Naryshkin

– Lavrov totesi vain, että tulitaukoa on rikottu ja syypää on Ukrainan armeija. Rauhanneuvotteluja jatketaan, ja niissä selvitetään Itä-Ukrainan perustuslaillinen asema, Manninen tiivistää.

– Hän varoitti länsimaita tukemasta Ukrainan armeijaa.

Venäjän odotetaan taas kerran asettavan vastapakotteita. Jos EU-pakotteet vaikeuttavat isojen venäläisten öljy-yhtiöiden ja valtionpankkien toimintaa EU:n alueella, Venäjä puolestaan aikoo Marja Mannisen mukaan kieltää jälleen uusien tuotteiden tuonnin Venäjälle – ja myös kieltää länsimaisia yrityksiä osallistumasta toimintaan arktisilla alueilla.

– Puhutaan myös edelleen tästä vaarallisesta ylilentokiellosta. Uutena asiana tuotiin esiin se, että Venäjä vähentäisi kaasutoimituksia Eurooppaan. Tarkoituksena on tällä tavalla estää se, että EU-maat myisivät kaasua eteenpäin Ukrainalle.

Venäjän pääministeri puolestaan lupasi suojelevana Venäjän yrityksiä pakotteiden tuomalta harmillta, ja kuvaili niitä epäreiluiksi sekä laittomiksi.

Duuman puhemies Sergei Naryshkin tulkitsee länsipakotteita niin, että läntiset valtiot vain seurailevat Yhdysvaltojen sanelemaa politiikkaa.

– Kumppaniemme on nyt korkea aika käyttää järkeä, Naryshkin sanoi tiistaina.

– Washingtonin vallanpitäjät tuskin siihen pystyvät, mutta mielestäni muiden kumppaniemme tulisi etäännyttää itsensä tuosta aggressiivisesta politiikasta ja pitää itseään viimeinkin itsenäisinä valtioina.

Muiden muassa Japanikin on asettanut Venäjän-vastaisia pakotteita.

– Kuka tahansa riippumaton sivustakatsoja näkee selvästi, että Venäjään kohdistuvat hyökkäykset koordinoidaan oikeastaan yhdestä paikasta, ja se paikka on valtameren erottama Venäjästä ja Japanista, puhemies kommentoi.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters