1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienpuolueet haastavat sosiaalidemokraatit Pohjois-Ruotsissa

Ruotsalaiset äänestävät sunnuntaina muun muassa kuntavaaleissa. Pohjois-Ruotsissa useat valtakunnallisten puolueiden ulkopuolelta tulevat kuntapuolueet haastavat läänin valtapuolueen, sosiaalidemokraatit.

Ulkomaat
Äänten tarkistuslaskentaa Göteborgissa.
Vaaliviranomaiset tarkastuslaskivat ääniä Göteborgissa keskiviikkona.Björn Larsson / EPA

Pienpuolueet haastavat sosiaalidemokraatit Ruotsin kuntavaaleissa Pohjois-Ruotsissa. Ylen kirjeenvaihtaja, Radio Norrbottenin toimittaja Bertil Isaksson kertoo, että sosiaalidemokraattien ylivaltaan on kyllästytty esimerkiksi Övertorneåssa, Överkalixissa ja Kiirunassa.

– Matarengissa eli Övertorneåssa sosiaalidemokraateilla on ollut keskinäisiä riitoja. Siellä, kuten muuallakin, on näitä puolueita, jotka eivät ole ideologisia tai aatteellisia eivätkä koko maan kattavia. Ne ovat kuntapuolueita, jotka katsovat kunnan hyvää. Matarengissa on useita sellaisia puolueita. Toinen esimerkki on Överkalix. Lisäksi sosiaalidemokraatit saattaa menettää ääniä Kiirunassa. Mutta menettääkö niin paljon, että valta vaihtuu. Tämä saattaa tapahtua, Isaksson arvelee.

Vaikka valtapuolue onnistuttaisiin syrjäyttämään, ei Isaksson usko suureen muutokseen, koska kunnissa on keskityttävä palvelujen tuotantoon tiukassa taloustilantessa.

Jos yhdellä puolueella on ollut pitkään valta, niin se ei kuuntele toisia.

Bertil Isaksson

– Tämä on punainen lääni. Täällä on monessa kunnassa sosiaalidemokraateilla enemmistö. Valtakunnallisten puolueiden ulkopuolelta tulevat kuntapuolueet haluavat murtaa tällaisen hegemonian. Jos yhdellä puolueella on ollut pitkään valta, niin se ei kuuntele toisia. Se on tyytyväinen siihen, mitä se itse saa aikaan.

– Henkilöasiat, kuten kuka pääsee esille tai kuka otetaan töihin, saattavat muuttua. Mutta muutos olisi pieni. Myös uudet vallanpitäjät olisivat enemmän totuuden vankeja, Isaksson muotoilee.

Lue seuraavaksi