Valmistajakin jahtaa harvinaisia muumimukeja – "Innostus pääsi yllättämään"

Muumimukien keräilijät ovat valmiita maksamaan suuria summia kokoelmansa täydentämisestä. Harvinaisemmat mukit ovat monelle tavoittamattomissa. Harva tietää, ettei edes valmistajalta löydy täyttä kokoelmaa. Fiskars onkin yksi erikoisimmista muumimukien keräilijöistä.

Kotimaa
Erilaisia muumimukeja.
Soila Ojanen / Yle

Muumimukien keräilyinnostus pääsi yllättämään mukien valmistajan erikoisella tavalla. Jo vuosikymmeniä mukeja valmistaneessa Fiskars-konsernissa huomattiin, ettei yhtiön omasta kokoelmasta löytynytkään kaikkia mukeja.

– Meillä ei ole kaikkia vuosien saatossa tehtyjä mukeja omissa varastoissamme edes sitä yhtä kappaletta. Puuttuvien mukien tarkkaa lukumäärää en osaa sanoa, kertoo Fiskarsin PR-vastaava Laura Syrjälä.

Meillä ei ole kaikkia vuosien saatossa tehtyjä mukeja omissa varastoissamme edes sitä yhtä kappaletta.

Fiskarsin PR-vastaava Laura Syrjälä

Epätäydellinen kokoelma harmittaa valmistajaa. Syrjälän mukaan Fiskarsin tavoitteena on saada kaikki mukit kerättyä. Erityistä keräilykampanjaa yhtiö ei kuitenkaan ole aloittanut.

– Jos puuttuvia mukeja tulee vastaan kohtuuhinnalla, niin voimme harkita niiden lunastamista, Syrjälä kertoo.

Tuotannosta poistuneista mukeista ei uusia eriä

Osa muumimukien keräilijöistä on hämmästellyt, kun jo tuotannosta poistuneita mukeja on ilmestynyt markkinoille uudelleen. Laura Syrjälän mukaan yhtään mukia ei ole otettu uudelleen tuotantoon, vaan kyseisissä tapauksissa on myyty varastosta löytyneitä eriä.

– Tiedossamme ei ole, että tuotantoon olisi koskaan mennyt mitään mukeja uudelleen. Omat varastomme on uskoakseni jo myyty tyhjiksi, mutta jälleenmyyjien varastoista saattaa vielä joitain mukeja löytyä. Jos joku tuotannosta poistettu erä vielä löytyy, niin se on melkein kuin lottovoitto, eli mitään mukien jemmaamista tässä ei ole taustalla.