Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tomuisella tiellä
Lue lisää
Tomuisella tiellä
Yhden perheen matka Syyriasta Suomeen
Lue lisää
Toissa viikolla Abu Bakrin perhe opetteli outoa kieltä Jordaniassa. Siellä heitä valmennettiin kohtaamaan Suomi. Nyt he asuvat Kuopiossa.
Teksti ja kuvat: Tuomo Björksten. Videot: Antti Haanpää. Tekniikka: Ville Juutilainen. Julkaistu 10.9.2014.

Syyriasta on monta tietä pois, mutta niissä kaikissa on omat vaikeutensa. Jotkut valitsevat paon yön pimeydessä. Silloin on varottava herättämästä huomiota. Pienintäkään valon välähdystä ei saa näkyä. Päivisin on odotettava auringonlaskua aavikolla yli 40 asteen paahteessa.

Toiset käyttävät yli 1 000 euroa erilaisiin lahjuksiin päästäkseen pois maasta.

11-vuotiaan Islam Abu Bakrin perhe oli siitä onnekas, että se pääsi pois maasta laillisesti omilla passeillaan. Hintana oli, että lähes kaikki piti jättää taakse. He siirtyivät omilla rahoillaan asumaan väliaikaiseen taloon Jordaniaan odottamaan pakolaispäätöstä. Kaksi vuotta kului.

Jenni Vartiainen lauloi tomuisesta tiestä matkalla Syyriaan. Abu Bakrin perheen tie on kulkenut sattumalta juuri Kuopioon, jossa Vartiainen on syntynyt.

Abu Bakrin perhe aloitti tällä viikolla perheineen uuden elämän Kuopiossa. He kuuluvat siihen kymmenen miljoonan syyrialaisen joukkoon, joka on paennut julmaa verenvuodatusta. Syyrian pakolaisista kolme miljoonaa on päässyt ulkomaille. Loput vajaat seitsemän miljoonaa ovat paenneet taisteluja maan sisällä.

Abu Bakrin perhe sai alkukesästä tietää päässeensä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta Suomeen. Ensin YK:n virkailijat haastattelivat heidät Ammanissa Jordaniassa ja sen jälkeen Suomen viranomaiset tekivät vielä uudet haastattelut. Pitkä rupeama odottamista.

Ainakin seuraavat neljä vuotta he ovat kiintiöpakolaisia, mikä takaa heille perustoimeentulon Suomessa sekä koulutuksen kieleen ja kulttuuriin.

Elo–syyskuussa hieman yli 200 Syyrian pakolaista saapuu Suomeen Jordanian tai Libanonin kautta. Loppuvuonna tulee vielä toinen samansuuruinen joukko. Syksyllä 2013 Suomi päätti korottaa tämän vuoden pakolaiskiintiötä, jotta Syyrian pakolaisia saadaan maahan lisää. YK on toivonut, että yhteensä kymmenettuhannet syyrialaiset saisivat paikan länsimaista pelkästään loppuvuoden ja ensi kevään aikana.

Syyrian pakolaisilla on monenlaisia taustoja, mutta heitä kaikkia yhdistää, että he eivät voi palata takaisin kotimaahansa. He eivät myöskään voi jäädä nykyiseen olinpaikkaansa Jordaniaan tai Libanoniin.

Jordania on nykyisin satojentuhansien pakolaisten sulatusuuni. Syyrialaiset, irakilaiset ja palestiinalaiset valuvat kaikki Jordanian puolelle sotaa pakoon. Maa antaa pakolaisten tulla, mutta ei jäädä.

Kiintiöpakolaiset ja Suomesta turvapaikan saaneet
  • Suomeen tulee Syyriasta 495 pakolaista tänä vuonna.
  • Kiintiöpakolainen tarkoittaa ihmistä, joka ei voi palata enää kotimaahansa ja joka tarvitsee uuden kodin jostain muualta.
  • Kiintiöpakolaiset sijoitetaan kuntiin, joissa heitä koulutetaan sopeutumaan Suomen olosuhteisiin.
  • Helsinki ei ota yhtään kiintiöpakolaista, koska normaalin muuttoliikkeen seurauksena pakolaiset siirtyvät yleensä jossain vaiheessa pääkaupunkiseudulle.
  • Valtio korvaa kunnille niiden kustannukset kiintiöpakolaisista. Alle seitsemänvuotiaasta rahaa tulee 7 000 euroa vuodessa ja yli seitsemänvuotiaista 2 300 euroa vuodessa. Lisäksi korvataan erilaisia sairauksien hoitokuluja.
  • Kiintiöpakolaisen asema pysyy Syyriasta tulleilla vähintään neljä vuotta.
Kirkon ulkomaanavun Mika Kataja opettaa Ammanissa, Jordaniassa lapsille Jumppalaulua, eli mitä tarkoittavat pää, olkapää, peppu, polvet ja varpaat. Diakonia-ammattikorkeakoulun opettaja Eija-Riitta Kinnunen neuvoo pakolaisia kohtaamaan todellisuuden Suomessa. Koulutusmateriaalit ovat suomeksi, tulkki kääntää ne arabiaksi.

Suomi järjestää pakolaisille koulutuksen, jossa heitä valmennetaan kohtaamaan Suomen olosuhteet, jotka poikkeavat aika tavalla Syyriasta tai Jordaniasta. Koulutuksessa käydään läpi, mitä tarkoittaa sauna, miten pysäytetään bussi pysäkillä, miten suomalainen koulutus toimii, millaiseen sosiaaliturvaan pakolaiset ovat oikeutettuja sekä kielen alkeita, kuten mitä tarkoittaa “lääkäri” tai “äiti” tai “perhe”. Abu Bakrin perheen koulutus järjestettiin Ammanissa, Jordaniassa.

Maahanmuuttovirasto on tilannut koulutuksen Kirkon ulkomaanavulta, joka puolestaan työllistää Diakonia-ammattikorkeakoulun opettajia tehtävään. Koulutusta on järjestetty viime syksystä lähtien, ja siitä tehdään myöhemmin tutkimus, jossa seurataan, oppiiko parin kolmen päivän aikana lähtömaassa koulutettu pakolainen helpommin maan tavoille Suomessa kuin sellainen, joka ei saa koulutusta lähtömaassa.

Islam Abu Bakr oppi jo sanomaan “kiitos”, “täydellistä”, “erittäin täydellistä” sekä tietenkin “minä rakastan sinua”. Nämä ilmaisut hän halusi itse oppia.

Lapset olivat eniten kiinnostuneita kielen helpoista sanoista, mutta aikuisia kiinnostivat hallinnolliset asiat.
Miten korkea verotus Suomessa on?
Miten nopeasti voin saada Suomen kansalaisuuden?
Maksetaanko sosiaalietuudet naisen omalle tilille?
Voinko muslimina käyttää työssäni huivia?
Miten helposti opin suomen kielen?
Miten voin estää lapsia surffaamasta netin haitallisilla sivuilla?
Miten Kuopio lausutaan?

Abu Bakrin perheen lapset ovat aivan ihastuneita suomalaiseen musiikkiin, jota he ovat etsineet netistä siitä lähtien, kun he saivat kuulla pääsevänsä Suomeen.

Islamin ja hänen siskojensa suosikki on vuonna 1996 Ylen ohjelmassa esitetty Loituman Ievan polkka. Sitä lapset ovat opetelleet laulamaan mukana. Koneelta löytyy myös Jenni Vartiaista.

Abu Bakrin perheen lapset ovat aivan ihastuneita suomalaiseen musiikkiin.

Kuuntele Loituman Ievan polkkaa, jota perhe lauloi

Vartiainen lauloi tomuisesta tiestä matkalla Syyriaan. Abu Bakrin perheen tie on kulkenut sattumalta juuri Kuopioon, jossa Vartiainen on syntynyt.

Abu Bakreille Suomen valtio näyttäytyy hyväntekijänä, joka antaa uuden elämän. Valtio maksaa ainakin muutaman vuoden ajan heidän kustannuksensa. Kiintiöpakolaiset voivat opiskella rauhassa uutta kieltä, kulttuuria ja työmarkkinoita.

Perheen isä Ghassan Abu Bakr toivoo, että suomalaiset ottaisivat heidät avoimesti vastaan, vaikka koko perhe on hartaita muslimeja.

– Mekin uskomme kristittyjen tapaan Jeesukseen. Me uskomme, että islam on rauhan uskonto. Oikeastaan kristittyjen ja muslimien välillä ei ole paljon eroa, koska meillä on samat juuret.

Perheen tyttäret haluaisivat jatkaa opintoja Suomessa. Perheen äiti haluaisi suunnitella muslimeille kauniita vaatteita, mitä hän teki kotona Syyriassa.

– Olemme rauhanomaisia ihmisiä, emme ole terroristeja, Ghassan Abu Bakr sanoo.

Islam Abu Bakr on yhä hengissä, vaikka hän asui aiemmin Aleppossa, lähellä Syyrian sisällissodan pahimpia taistelualueita. Se viimeinen niitti maasta paolle eivät olleet kuitenkaan varsinaisesti tulitaistelut vaan kidnappaukset. Abu Bakrin perheen lähistöllä ihmisiä katosi eivätkä he tulleet koskaan takaisin. Jengit vaativat suojelurahaa.

Syyriassa Islam oppi taittelemaan paperista kukkasia.

– Kun näihin suihkuttaa äidin hajuvettä, kukat tuoksuvat ihan aidoilta! Islam iloitsee.

Nuoren miehen hymy ei sammu.

Oikaisu 19.9.2014: Jutussa väitettiin aikaisemmin, että Helsinki ei ota kiintiöpakolaisia, koska kaupunkiin muuttaa pakolaisia muutenkin Suomen sisältä luonnollisen muuttoliikkeen seurauksena. Todellisuudessa muuttoliikkeestä huolimatta Helsinki ottaa tänä vuonna 48 Syyrian pakolaista.

Islam Abu Bakr väliaikaisen asuintalonsa pihalla Zarqassa Jordaniassa.
0
Suomen Syyriasta vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrä tänä vuonna.
0
Maailman valtioiden Syyriasta vastaanottamien kiintiöpakolaisten määrä viimeisen vuoden aikana. Luvussa ei ole mukana Syyrian naapurimaita.
0
Näin moni on paennut Syyriasta
viimeisen vuoden aikana.
Lähde: Maahanmuuttovirasto, UNHCR