Omenasato kypsyi ryminällä – mehustamot eivät kisaile hinnoilla

Tuoremehuasemilla on ruuhkaa, koska omenasato kypsyi kerralla säiden lämmittyä. Mehuksi säilöminen on vaivatonta muttei ilmaista.

Kuva: Kalle Mäkelä

Kotimaisesta omenasadosta on tulossa ammattiviljelmillä tavanomaista heikompi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton erikoiskonsulentti Tuija Tanska sanoo, että kesän raekuurot ovat verottaneet omenasatoa etenkin Etelä-Suomessa.

Kaikki kotipuutarhurit eivät omenarunsauden keskellä jaa ammattiviljelijöiden näkemystä. Kaarinassa asuva Merja Markkula kuitenkin muistaa, että viime vuonna omenasato oli yltäkylläinen verrattuna tämänvuotiseen.  

– Minusta on säälittävää, jos ihmiset eivät ymmärrä kerätä sitä, mitä luonto antaa. Vanhoista puutarhoista tulee omenaa runsain määrin. Monesti sato ylittää sen, mitä perhe pystyy käyttämään. Voisi se olla aivan mainiota sellaista yhdessäkin jaettavaa, Markkula pohtii.

Mehustaminen on aika vaivaton tapa säilöä, kun ei tarvitse lisätä mitään aineita, sokeria sun muuta.

Merja Markkula

Markkulan taloudessa syödään omenaa tuoreena niin paljon kuin mahdollista. Myös hilloa keitellään. Tiistaina Merja Markkula toi Turun Paattisille mehustamoon 50 kiloa omenaa. Odotettavissa on yli 25 litraa mehua.

– Viime vuonna kävin ensimmäistä kertaa. Ihanaa mehua tuli. Mehustaminen on aika vaivaton tapa säilöä, kun ei tarvitse lisätä mitään aineita, sokeria sun muuta.

Kypsä omena ei jaksa odottaa

Yrittäjä Jari Junnilan mehustamolla omenat ensin puristetaan ja siivilöidään. Mehu voidaan joka pakastaa sellaisenaan tai pastöroida, jolloin se säilyy lasipulloissa. 

– Minun mielestäni mehu säilyy parhaiten pakkasessa. Pastörointi on lämmittämistä, ja se vähän tuhoaa makua, Junnila sanoo.

Suurin osa mehustamon asiakkaista haluaa mehunsa pastöroituna. Niin Merja Markkulakin. 

– Kyllä ne pastöroidaan. Aamulla juodaan, nautiskellaan sitä herkkua talven mittaan. Ei ole yhtään viimevuotista mehua jäljellä.

Mehustamon kiireet alkoivat tänä vuonna ryminällä. Ensimmäiset omenat puristettiin elokuun puolessavälissä, mutta sesonki alkoi tällä viikolla.

– Yhdestä kilosta tulee 6–8 desiä mehua omenalajista riippuen. Omena on paras puristaa silloin, kun se on vielä mehukas ja pikkuisen kova. Meillä voi olla viikko tai kaksi jonoa, ja jos omena on nyt kypsä, se voi sitten olla jo ylikypsä, Jari Junnila neuvoo.

Yrittäjä laskeskelee, että valmiin, pastöroidun mehun litrahinnaksi tulee euron verran. Varsinais-Suomen mehustamoiden hinnat ovat melko samanlaisia keskenään.