Seta: Tom of Finland -postimerkkien boikotti on harmillista

Seksuaalisen tasa-arvoisuuden puolesta työtä tekevä Mikko Väisänen harmittelee Halpa-Halli -ketjun päätöstä boikotoida Tom of Finland -postimerkkejä. Hän pitää Tom of Finlandia koko Suomea yhdistävänä yhdenvertaisuuden symbolina.

kulttuuri
Tom of Finland -postimerkkiarkki.
Itella Posti Oy

Valtakunnallisen Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtaja, Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen hämmästyi Halpa-Halli -tavarataloketjun päätöstä boikotoida Tom of Finland -postimerkkejä.

– Ensireaktioni oli, että olikohan päätös tehty taiteellisten arvojen pohjalta vai sen pohjalta, mitä Tom of Finlandin kuvasto edustaa. Mietin, että onko Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi painettuja Muumi-merkkejä kohdeltu samoin tavoin. Niillähän on myös tällainen moniarvoinen tausta.

Meille on tullut hyvin myönteisiä viestejä kautta linjan, että tätä ei koeta pelkästään sateenkaari-ihmisten tai homomiesten asiaksi.

Mikko Väisänen, Sinuiksi –tuki- ja neuvontapalvelu

– Tom of Finland osataan lukea jo laajemmin tässä ajassa. Siinä on sellaista miehisyyden ylistystä, moninaisuuden kunnioitusta ja ylpeyttä omasta itsestä ja omasta seksuaalisuudesta. Se on ollut meillä hyvin tärkeä yhdenvertaisuuden symboli.

Väisänen toivoo, että Halpa-Halli harkitsisi uudelleen päätöstään ja miettisi sitä laajemmalta kannalta.

– Meille on tullut hyvin myönteisiä viestejä kautta linjan, että tätä ei koeta pelkästään sateenkaari-ihmisten tai homomiesten asiaksi. Tämä on koko Suomea yhdistävä, Touko Laaksonen on meidän ehdottomasti maineikkaimpia taiteilijoita Tove Janssonin rinnalla.

Seta palkitsi kesällä Itellan postimerkkisarjan Asiallisen tiedon omena -palkinnolla. Setan perustelujen mukaan postimerkkijulkaisu on merkittävä kulttuuriteko ja esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää myönteisesti liiketoiminnassaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta.

– Halusimme kiittää Itellaa hienosta työstä, se uskalsi rohkeasti ottaa merkittävän kuvaston käyttöönsä. Sitäkin taustaa vasten ajateltuna, että Tom of Finland on saanut vahvan yhteiskunnallisen tuen kaikkia koskettavalta taholta eli Postilta, niin tuntuu harmilliselta, että yksi kauppaketju haluaa kyseenalaistaa tätä hyväksi koettua brändiä, jolla Suomen yhdenvertaisuutta edistetään, sanoo myös Setan varapuheenjohtajana toimiva Mikko Väisänen.

Halpa-Halli sanoi, että he eivät halua ottaa kantaa päätöksellään vähemmistöjen asemaan, yhtiölle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Mikko Väisänen, ottaako yhtiö tässä silti väistämättä myös kantaa?

– Tervehdin ilolla sitä, että kuka tahansa voi asioida Halpa-Hallissa ilman, että kysytään esimerkiksi seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. Minusta tuntuu, että siinä ei ole katsottu postimerkkejä taiteellisin tai luovin perustein, nehän ovat hyvin klassisia ja kauniita mieskuvia. Niissä ei pitäisi olla mitään, mikä herättää pahennusta, jos niitä katsotaan taiteellisin silmin. Moni lukee niihin moninaisia viestejä, toiset katsoo niitä esimerkkeinä mieskomeudesta. En halua ottaa kantaa tai arvella Halpa-Hallin omia perusteita tähän.