Perhon susikokous: Metsäpeurat varjeltava susilaumalta ja lisää kaatolupia

Susireviireillä asuvat ovat tiputelleet runsaasti radikaaleja ja rakentaviakin ideoita Riistakeskuksen susityöpajoissa. Keskus kerää ehdotuksia paikallisilta uuden susikannan hoitosuunnitelman pohjaksi. Perholaisten yksi vaatimus oli selvä: kaatolupia alueen susilaumojen harventamiseen.

luonto
Susi.
Yle

Suomen Riistakeskus kerää paikallisten vinkkejä ympäri maata järjestettävissä kymmenessä työpajassa. Neljäs työpaja järjestettiin tiistaina Perhossa. Paikalliset toivat mielipiteensä esiin kaunistelematta.

– Totta kai susien vähentäminen metsästämällä nousi keskusteluun. Perholaisten ehdotus kaatoluvista lähtee nyt ministeriölle, kertoo uudistuksesta vastaava riistakeskuksen projektipäällikkö Mikael Luoma.

Tällä hetkellä kannanhoidollisia suden kaatolupia ei myönnetä. Viralliset susien määrän säätelytoimet siunaakin maa- ja metsätalousministeriö. Se saa paikallisten ideoista sekä sidosryhmien ja asiantuntijoiden kommenteista kootun ehdotuksen pöydälleen vuoden vaihteessa.

Keskustelu susista on käynyt Perhossa aika ajoin kuumana. Paikkakunnalla oli tammikuussa 2013 jahti, jossa kaadettiin luvatta kolme sutta. Viisitoista henkilöä on saanut syytteet törkeästä metsästysrikoksesta.

Tiistaina keskustelu oli avointa ja rakentavaa – ideoita kirjattiinkin runsaasti.

– Yksikään työpaja ei ole samanlainen. Ihmisten asuinympäristöt sekä susien käyttäytyminen ja elinolot vaihtelevat. Siksi eri paikkakunnalta tulee kovin erilaisia ehdotuksia, kertoo Luoma.

Perhossa oli paikalla kolmisenkymmentä perholaista ja halsualaista. Yksi pyyntö oli luottamuksen rakentaminen riistahallinnon, riistantutkimuksen ja paikallisten välille. Paikalliset heittivät toiveen, että tieto kulkisi jatkossa molempiin suuntiin.

Tämä oli ideointi- ei kuulemistilaisuus. Me halusimme kuulla paikallisia ihmisiä, jotka asuvat susien kanssa.

Tietoa susien määrästä ja niiden säätelystä oli myös toivelistalla. Perholaista vaativat myös jonkinlaisia takeita metsäpeuran säilyttämiselle.

– Se oli yksi perholaisten tärkeimmistä toiveista, Luoma paljastaa.

Työpajat vain susireviirillä asuville

Perhon susityöpajaan olisi ollut tunkua myös muista kunnista, mutta tilaisuus oli rajattu vain perholaisille ja halsualaisille.

Tähän oli selkeä perustelu: pajoja pidetään vain susireviireillä ja vain paikallisille.

– Tämä oli ideointi- ei kuulemistilaisuus. Me halusimme kuulla paikallisia ihmisiä, jotka asuvat susien kanssa. Heillä on näkemyksiä, millaisia toimia tarvitaan, linjaa projektipäällikkö Luoma.

Vanha susikannan hoitosuunnitelma on vuodelta 2005. Uuden suunnitelman ydin on, että susien määrää tarkastellaan aina paikallisista lähtökohdista.