Kyläkouluista odotettavissa vääntö Kouvolassa

Viittä pientä koulua esitetään lakkautettavaksi osana talouden tasapainotusta. Kouluverkon käsittely alkaa lautakunnassa ensi viikolla.

Kouvola
Lapset pitelevät mielenosoituskylttiä
Juha Korhonen / Yle

Kyläkoulujen kohtalosta on odotettavissa kova vääntö Kouvolassa. Ratulan, Tirvan, Tehtaanmäen, Selänpään sekä Ummeljoen kouluja on esitetty lakkautettavaksi ensi vuoden elokuusta alkaen. Viidessä koulussa on yhteensä noin 250 oppilasta.

Tirvan oppilaiden on tarkoitus siirtyä Kaipiaisiin, Ratula yhdistyisi Kartanon kouluun, Tehtaanmäki Inkeroisten yhteiskouluun ja Selänpää Jaalan sekä Kääpälän kouluihin. Ummeljoen koulun oppilaat siirtyisivät kolmeen eri kouluun eli Saviniemeen, Anjalaan ja Viialaan.

Kouluverkon karsiminen on osa talouden tasapainottamisohjelmaa. Koulujen sulkemisella tavoitellaan lähes puolentoista miljoonan euron säästöjä. Kiinteistöjen lisäksi säästöä pitäisi tulla henkilökuluista. Ennuste oppilasmääristä on lähes kaikissa kouluissa laskeva.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee kouluverkkoa ensi viikolla. Lautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila sanoo vielä pohtivansa omaa kantaansa.

– Arvioin oppilasennusteita sekä toiminnan sisältöä. Iso koulu ei aina ole huonompi kuin pieni, sanoo Kossila.

Moni muukin lautakunnan jäsen kertoo vielä odottavansa lisätietoja ennen oman kannan muodostamista. Kaikki tavoitetut jäsenet kuitenkin ennakoivat, että kouluverkosta tullaan käymään pitkä ja värikäs keskustelu.

Osa lautakunnan jäsenistä sanoo suhtautuvansa epäillen koulujen sulkemisista saataviin säästöihin. Yksi heistä on perussuomalaisten Toni Lampiranta. Hän muistuttaa, että kustannuksia syntyy myös oppilaiden kuljettamisesta.

– Rahaa siirrellään vain taskusta toiseen. Kyläkouluja sulkemalla ei Kouvolan talous pelastu, sanoo Lampiranta.

Keskustan Kalle Ylimäki epäilee puolestaan oppilasmääristä esitettyjä arvioita. Esimerkiksi Tirvalla oppilaita riittäisi kouluun hänen mukaansa hyvin tasaisesti. Kyläkoulujen verkko on jo muutenkin harva, eikä tarvetta uusiin lakkautuksiin ole.

– Virkamiehillä on hirveä kiire tämän asian kanssa, ihmettelee Ylimäki.

Kouvolan kaupunginvaltuuston on määrä päättää kouluverkosta marraskuussa. Lasten ja nuorten palveluiden johtaja Ismo Korhonen sanoo, että laskelmat koulukuljetusten aiheuttamista kustannuksista ovat vielä kesken.

Kaupungin mukaan kouluverkon karsimiset ovat tuoneet jo ensimmäisessä vaiheessa noin 688 000 euron säästöt. Toisen vaiheen säästöjen pitäisi olla selvillä, kun kuluvan vuoden tilinpäätös valmistuu.