1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maailmalla tunnetut karhunpennut tulivat vaatimaan kuvauspalkkioita

Tanssivista karhunpennuistaan tunnetuksi tullut sotkamolainen harrastajakuvaaja Valtteri Mulkahainen on jälleen saanut ikuistettua kuviinsa uusia, leikkiviä karhunpentuja. Jättipottikuvia tärkeämpänä saavutuksena mies pitää tilanteita, joita hän on päässyt kokemaan kuvausreissuilla.

luonto
Kolme karhunpoikaa katsoo suoraan kameraan.
Valtteri Mulkahainen

Pari vuotta sitten tanssivia karhunpentuja kuvannut sotkamolainen Valtteri Mulkahainen esittelee mielellään uusimpia karhukuviaan.

– Viime keväänä vain yhdellä emolla oli pentuja. Nämä pennut emo toi vain suolle, jotta se pystyisi tarkkailemaan, että lähestyykö pentuja vaara.

– Olen näihin kuviin jopa tyytyväisempi kuin tanssiviin karhuihin, nämä pennut eivät olleet niin villejä, näissä on jotain hellyttävää. Pääsin uudella kameran putkellani todella lähellä näitä leikkiviä karhuja, Mulkahainen kertoo.

Suomussalmella, Martinselkosessa otetut karhukuvat ovat tuoneet Valtteri Mulkahaiselle mainetta, vaikka kuvaaja itse on vaatimaton saavutuksistaan.

– Jokainen valokuvaaja tarvitsee tuuria. Eräs biologian opettaja sanoi, että luontoäiti ei anna kaikille kuvattavaksi tällaisia hetkiä.

– Saan Martinselkosesta tietoa karhujen liikkeistä. Näistä tuoreimpien kuvien karhuista sain tiedon jo aikaisin keväällä. Maltoin mieleni, koska halusin odottaa niin pitkään, että suopursut kukkivat. Halusin kuviin jotain sellaista, mitä muiden kuvissa ei ollut. Odotin kukkimista pari viikkoa.

Samalla Valtteri Mulkahainen myöntää, ettei liiaksiakaan voi jäädä odottelemaan, sillä vaikka kuva jäisi saamatta, voi saada jotain muuta.

– Näiden kuvien vuoksi kävin Martinselkosessa kolme kertaa. Toisella kertaa niistä jättipottikuvista tutut tanssivat karhunpennut tulivat raapimaan kuvauskopin ovea, johon vaimo sanoin, että taisivat tulla vaatimaan kuvauspalkkioita, naurahtaa Valtteri Mulkahainen.

Pennut kiinnostavat Israelia myöten

Valtteri Mulkahaisen sanoo, että kuvausreissuillaan hän näkee ja kokee sellaisia hetkiä, jotka ovat paljon enemmän kuin ikuistettu kuva.

– Silloin keväällä ensimmäistä kertaa Suomussalmella, kun meidän ryhmä tuotiin kopille, vastassa 30 karhun ryhmä. Meitä vietiin näiden karhujen läpi. Eli karhut söivät viiden metrin päässä ja me kävelimme samalla ohi. Siinä hetkessä oli jotain sellaista, että voisin vielä kerran maksaa saadakseni saman tilanteen, muistelee Valtteri Mulkahainen.

Maltoin mieleni, koska halusin odottaa niin pitkään, että suopursut kukkivat. Halusin kuviin jotain sellaista, mitä muiden kuvissa ei ollut. Odotin kukkimista pari viikkoa.

Valtteri Mulkahainen

Kainuun petobongauskojut houkuttelevat kuvaajia useista eri maista. Valtteri Mulkahainen on ennättänyt Suomussalmen Martinselkosessa tutustua useampaan ulkomaiseen kuvaajaan.

– Silloin pari vuotta sitten, kun nappasin kuvat niistä tanssivista karhunpennuista, en ollut ainut joka teki saman. Sain ilokseni tutustua israelilaiseen mieheen, joka myös kuvasi samoja karhuja. Nyt lähdenkin Israeliin, siellä minulla on valokuvanäyttely. Ja olisi mukava tavata tämä mies siellä.

– On harmittavaa, että monella on varmasti vaikka millaisia luontohetkiä muistikorteillaan ja tietokoneillaan, mutta ihmiset eivät halua esitellä niitä julkisesti, Valtteri Mukahainen tuumaa.

Lue seuraavaksi