1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lähetys on matkalla kohdemaahan – #TomofRussia-testi etenee

Yle Tampere lähetti tiistaina postia Venäjälle testatakseen, menevätkö homoeroottisilla postimerkeillä varustetut lähetykset perille. Ylen Moskovan toimittaja Erkka Mikkonen muistuttaa, että seksuaalivähemmistöjen tilanne on Venäjällä vaikea muun muassa homopropagandalain takia.

Ulkomaat
Kaksi kirjettä, joissa on Tom of Finland -postimerkkejä
Yle

Venäjän postilla tuskin on voimavaroja, tai edes erityistä halua alkaa rajoittaa lähetyksiä suomalaisten postimerkkien takia.

Erkka Mikkonen

Yle Tampere aloitti tällä viikolla pienen kokeen, jolla testaamme Venäjän postin ja tullin suhtautumista Tom of Finland -postimerkkeihin. Itella Posti Oy julkaisi maanantaina postimerkkiarkin, jossa on kolme Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen piirtämää homoeroottista merkkiä.

Lähetys on matkalla kohdemaahan, kertoo Postin viimeisin tieto Yle Tampereen lähettämistä paketeista.

Ylen Moskovan toimittaja Erkka Mikkonen arvioi, että postilähetykset tulevat perille homoeroottisista merkeistä huolimatta, tosin Venäjän postin tuntien vasta jopa viikkojen kuluttua.

– Venäjän postilla tuskin on voimavaroja, tai edes erityistä halua alkaa rajoittaa lähetyksiä suomalaisten postimerkkien takia, Mikkonen sanoo.

"Epätodennäköistä, että puututaan"

Venäjällä on voimassa laki, jonka mukaan on rangaistavaa välittää alaikäisille tietoa homoseksuaalisuudesta. Onko siis Tom of Finland -postimerkki laiton Venäjän rajan ylittäessään?

– Asiaan saatetaan puuttua vasta sen jälkeen, jos asiasta nousee julkinen kohu venäläisessä mediassa. Senkin jälkeen pidän erittäin epätodennäköisenä, että Tom of Finland -postimerkeillä varustettujen postilähetysten pääsy Venäjälle estettäisiin järjestelmällisesti.

Yle Tampere lähetti tiistaina Pietariin ja Moskovaan kaksi kirjettä ja kaksi pakettia. Kirjeiden kohtalon tietää vasta, kun ja jos ne saapuvat perille. Pakettiseurannan viimeisin tieto kertoo, että paketit lähtivät Helsinki-Vantaan ulkomaanterminaalista keskiviikkona puoliltapäivin.

"En usko että johtaisi rangaistuksiin käytännössä"

Surullisinta on se, että laki kieltää täysipainoisen seksuaalikasvatuksen kouluissa.

Erkka Mikkonen

Niin kutsuttu homopropagandalaki kieltää esimerkiksi kuvat, jotka esittävät homoseksuaalisuutta myönteisessä valossa. Lain tulkinta on haastavaa.

– Tuntuu todella hassulta ajatella, että Suomen postimerkillä varustetun kirjeen lähettäminen Venäjälle olisi itsessään laiton teko. Niin kutsuttu homopropagandalaki kieltää tiedonvälittämisen "ei-perinteisiksi" luokitelluista seksuaalisuhteista alaikäisille. Siksi Tom of Finland -merkillä varustetun postilähetyksen lähettäminen alaikäiselle voisi teoriassa olla laitonta. En kuitenkaan usko, että se johtaisi käytännössä mihinkään rangaituksiin.

Tom of Finland -postimerkki ja Yle Tampereen #TomofRussia-testi ovat kuitenkin pelkkää kuriositeettiä suhteutettuna seksuaalivähemmistöjen vaikeaan tilanteeseen Venäjällä, Mikkonen muistuttaa.

– Surullisinta on se, että laki kieltää täysipainoisen seksuaalikasvatuksen kouluissa ja muualla yhteiskunnassa ja siten kasvattaa seksuaalisuutensa kanssa epävarmojen teinien itsemurhariskiä. Laki lisää ennestään ennakkoluuloja ja vihamielisyyttä seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Jos haluaa etsiä asiasta jotain hyvää, niin lain myötä homoseksuaalisuudesta on alettu puhua julkisuudessa.

– Aiemmin seksuaalivähemmistöjen asema oli vaiettu teema Venäjän valtamediassa.

Seuraamme postipakettien kulkua reaaliajassa ja sitä, tulevatko kaikki lähetykset perille. Twitterissä testiä voi seurata #TomofRussia -tunnisteella.

Lue seuraavaksi