Katsastusasemat tukossa rekkakuskien hakemuksista

Kuorma-autonkuljettajien uudet pätevyysvaatimukset ovat ruuhkauttaneet katsastustoimipisteitä pahasti. Kuskien on tähän päivään mennessä täytynyt suorittaa kurssi, jotta he saavat jatkaa työssään. Kurssia vastaan saa hakea ammattipätevyyskorttia.

liikenne
Seppälän katsastuskonttori
YLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Ammattimaisessa liikenteessä toimivilta kuljettajilta edellytetään lain mukaan ammattipätevyyttä, joka todistetaan erillisellä kortilla tai lisämaininnalla ajokortissa. Ammattipätevyyskorttia saa hakea viiden päivän mittaista koulutusta vastaan.

Ammattipätevyys pitää päivittää viiden vuoden välein, jotta kuljettaja saa jatkaa työssään. Kuorma-auton kuljettajilta pätevyyskoulutusta vaativa säädös tuli voimaan tasan viisi vuotta sitten, joten nyt kuljettajat ovat ensimmäisen kerran joutuneet päivittämään ammattipätevyytensä.

Lupatodistuksia hakevat kuljettajat ovat aiheuttaneet ruuhkaa jo useita viikkoja katsastusasemilla ympäri Suomea.

– Tästä on aiheutunut huomattavaa ruuhkaa meidän toimipisteissämme, Ajovarman toimitusjohtaja Hannu Pellikka toteaa.

Rauman A-Katsastuksen esimies Mauno Kuusisto harmittelee, että useat kuljettajat ovat jättäneet lupatodistuksen hakemisen viime tippaan. Monelta pätevyyttä ei löydy edelleenkään.

– Voi sanoa, että meillä on ollut jo monta viikkoa ruuhkaa ammattipätevyyskorttien takia, vaikka sitä on ollut jo puoli vuotta aikaa hakea, Mauno Kuusisto sanoo.

Bussikuskit eivät aiheuttaneet samanlaista ruuhkaa

Linja-autonkuljettajat olivat samassa tilanteessa tasan vuosi sitten. Silloin hakijoita oli niin paljon vähemmän, ettei samanlaista ruuhkaa aiheutunut.

– Viime vuoteen nähden hakijoiden määrä on yli tuplaantunut. Tämä tavaraliikenteen siirtymä aiheuttaa huomattavasti enemmän ruuhkaa, Hannu Pellikka sanoo.