Strategian laitoksen pääopettaja malesialaiskoneen putoamisesta: Uskottavin selitys ilmatorjuntaohjus

Strategian laitoksen pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen arvelee, että malesialaisen matkustajakoneen rungossa olevien vaurioiden perusteella voisi päätellä, minkälainen ohjus aiheutti sen putoamisen.

Kotimaa
Australialainen ja hollantilainen tutkija onnettomuuskoneen osan äärellä.
Australialainen ja hollantilainen tutkija onnettomuuskoneen osan äärellä lähellä Hraboven kylää 1. elokuuta.Igor Kovalenko / EPA

– Hollantilaisraportti sulkee pois malesialaiskoneen teknisen vian tai miehistön virheen mahdollisuuden, Strategian laitoksen pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen arvioi.

Hänen mukaansa oli odotettavissa, että väliraportti ei tuo oleellista lisätietoa koneen putoamisesta. Lennontaltiointilaitteista ei saada täyttä varmuutta koneen putoamisen syistä, Lappalainen sanoo.

Hän pitää silti uskottavimpana selityksenä koneen tuhoutumiselle maasta ammutun ilmatorjuntaohjuksen osumaa.

– On myös esitetty hyvin vahvoja viitteitä siitä, että kyseessä olisi ollut separatistien toimi ja että matkustajakonetta olisi erehdyksessä luultu Ukrainan asevoimien kuljetuskoneeksi, Tommi Lappalainen sanoo. Hän pitää selitystä varsin loogisena.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan voida täysin aukottomasti ainakaan julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella tätä väitettä lopullisesti varmistaa eikä hollantilaisraportti tuo lisävalaistusta syyllisyyskysymykseen, Lappalainen lisää.

– Raportista ei käy ilmi, pudotettiinko malesialaiskone venäläisvalmisteisella BUK-ilmatorjuntajärjestelmällä vai Ukrainan ilmavoimien lentokoneesta laukaistulla ohjuksella, Lappalainen sanoo.

– Ilmasta ilmaan ammuttavan ohjuksen räjähdysainemäärä on pienempi kuin keskiraskaan ilmatorjuntaohjuksen. Ilmataisteluohjus kyllä tuhoaa ilma-aluksen, mutta se ei välttämättä räjäytä sitä kappaleiksi. Hollantilaisraportissa kuitenkin todetaan, että kone on räjähtänyt ilmassa, mikä siten ainakin jossain määrin tukee oletusta, että tuhoutumisen aiheutti nimenomaan maasta laukaistu ilmatorjuntaohjus, Lappalainen toteaa.

– Teknisesti kehittyneen ohjuksen ei tarvitse osua suoraan kohteeseensa, vaan siinä on herätesytytin, joka laukaisee taistelulatauksen ohjuksen lähestyessä maaliaan. Ohjuksen räjähdyksessä syntyvät sirpaleet tuhoavat sitten kohteen, Lappalainen selvittää.

Hän arvelee, että matkustajakoneen rungossa olevien vaurioiden perusteella voisi päätellä, minkälainen ohjus aiheutti sen putoamisen. Itse ohjus hajoaa niin pieniin osiin, että niiden perusteella majuri Lappalaisen mukaan päätelmää on vaikea tehdä.