1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP:n Rinne: Fennovoimasta reilusti yli puolet oltava suomalaisomistuksessa

Toisin kuin päähallituspuolue kokoomus, SDP ei laske Fennovoiman kotimaiseksi omistukseksi EU-maista ja Euroopan talousalueelta kotoisin olevia omistajia. SDP:n puheenjohtaja hyväksyy kuitenkin Ruotsiin myydyn Rautaruukin Fennovoima-omistuksen suomalaiseksi, koska valtio on Rautaruukin ostaneen SSAB:n merkittävä osaomistaja.

talous
Antti Rinne.
Yle

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen mielestä Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnittelevassa Fennovoimassa suomalaisomistuksen pitää olla yli puolet.

– Suomalainen omistus pitää olla yli 50 prosenttia – reilusti, sanoo Rinne Yle Uutisille.

Rinne täsmensi näkemystään Rautaruukki-poikkeuksella.

Ruotsiin myydyn teräsyhtiön osuus Fennovoimasta voidaan Rinteen mielestä laskea suomalaisomistukseen mukaan, koska valtion sijoitusyhtiö Solidium omistaa teräsfuusiossa syntyneestä ruotsalaisesta SSAB:sta äänivallasta noin 10 prosenttia ja osakkeista noin 17 prosenttia. Solidium on äänivallasta laskettuna yhtiön toiseksi merkittävin omistaja, osakkeissa laskettuna suurin omistaja.

Vapaavuori laajensi kotimaisen omistuksen EU:n laajuiseksi

Fennovoiman luparatkaisun hallituksessa esittelevä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi viime torstaina Yle Uutisille, ettei Fennovoiman Pyhäjoen voimalahankkeessa voi enää tehdä rajausta puhtaasti kotimaiseen omistukseen.

– Kun me puhumme kotimaisesta omistuksesta, käytännössä tarkoitamme EU- ja Eta-alueelta olevaa omistusta. Emme voi asettaa ruotsalaisia, norjalaisia tai saksalaisia yhtiöitä eri asemaan kuin suomalaiset, pohdiskeli Vapaavuori.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö epäili viime viikolla, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori hakee hyväksyntää odotettua heikommalle Fennovoiman ydinvoimalahankkeen suomalaisomistukselle.

– Vapaavuori on selvästi muuttanut aiempia kannanottojaan, väitti Niinistö.

– Tuntuu siltä, että Vapaavuori yrittää saada tilaa sille, että voisi esitellä sellaisen hankkeen, missä suomalaisomistus on heikkoa.

Vapaavuori: "Hän tietää puhelinnumeroni"

Chilestä Team Finland -vienninedistämismatkalta tavoitettu Vapaavuori viestitti tänään Yle Uutisille tulevansa esittelevänä ministerinä tekemään aikanaan esityksensä valtioneuvostolle.

– Tuolloin jokaisella valtioneuvoston jäsenellä on mahdollisuus punnita näkemystään yhteiskunnan kokonaisedusta. En usko, että Rinteellä tulee olemaan esitykseni kanssa ongelmia, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori ei aio ryhtyä etukäteen käymään julkista keskustelua asiasta valtiovarainministerin kanssa.

– Jos Rinteellä on asiaa, hän tietää puhelinnumeroni, Vapaavuori viestitti.

Hallituksen on määrä saada Fennovoimalta omistajaselvitys syyskuussa. Sen jälkeen hallitus ratkaisee, saako Pyhäjoen ydinvoimala luvan.

Lue seuraavaksi