1. yle.fi
  2. Uutiset

RKTL:n tutkija: Täplärapujen pyrstöjalkataudin vaaraa on liioiteltu

Paljon puhetta ja vähän villoja. Näin kommentoi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ohjelmapäällikkö Markku Pursiainen kesällä syntynyttä keskustelua täplärapujen pyrstöjalkataudista. Pursiainen on havainnut tautia muutamassa prosentissa tutkimistaan rapunaaraista.

luonto
Täplärapu miehen kädessä
Antti Palomaa / Yle

Muun muassa Yle Uutiset kertoi kesäkuun puolessavälissä, että Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä oli löytänyt uuden, täplärapunaaraita vaivaavan taudin.

Tutkijoiden mukaan useissa suomalaisissa täpläravun luonnonkannoissa havaitut rapukannan taantumiset ja äkilliset romahdukset voivat osin selittyä pyrstöjalkataudilla. Tauti syö naaraiden pyrstöjalat, heikentää lisääntymistä ja voi lisätä kuolleisuutta.

Molekyylibiologisten tutkimusten mukaan pyrstöjalkoja syö ja taudin varsinaiset oireet aiheuttaa Fusarium-suvun sieni.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ohjelmapäällikkö Markku Pursiainen pitää huolta pyrstöjalkataudista liioiteltuna. Pursiaisen mukaan pyrstöjalkatauti on täpläravuissa tavallisesti esiintyvän rapuruton yksi ilmenemismuoto.

– Siitä nostettiin hirveä metakka, koska se vaikuttaa naaraiden kykyyn kantaa mätimunia, mutta ehkä on parempi tutkia kuin hutkia, Pursiainen sanoo.

Evira selvittää vaurioita

Pursiainen on tutkinut syyskuun alkuun mennessä runsaasti rapuja muun muassa Päijänteellä, Näsijärvellä ja Säkylän Pyhäjärvellä. Hänen mukaansa pyrstöjalkavaurioita on vain muutamalla prosentilla naaraista.

– Mikä hienointa, ne näyttävät myös regeneroituvan, eli vauriot näyttävät palautuvan ennalleen parissa kuorenvaihdossa, samalla tavalla kuin katkenneet sakset tai katkennut jalka, Pursiainen sanoo.

Pursiainen on lähettänyt pyrstöjalkavaurioista kärsiviä rapuja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkittavaksi. Evira selvittää, onko ravuissa ruttoa ja löytyykö siitä jotakin muuta.

– Olen melko varma, että mitään muuta ei löydy kuin rapuruttoa. Rutolla on eri ilmenemismuotoja selkäkilvessä, saksissa, pyrstössä ja näköjään sitten pyrstöjaloissakin, Pursiainen sanoo.

Lue seuraavaksi