Itä-Ukrainan kapinalliset kävivät propagandasotaan: Itsenäisyys tai kuolema

Ukrainan kriisin ympärillä kiihtyy myös propagandasota. Kesken Itä-Ukrainan hauraan tulitauon Donetskin ja Luhanskin "kansantasavallat" hakevat omille tavoitteilleen julkisuutta myös lännessä. Alue tavoittelee täyttä itsenäisyyttä ja on valmis taistelemaan siitä viimeiseen mieheen.

Ulkomaat
Liput liehuivat separatistien mielenosoituksessa Donetskissa.
Liput liehuivat separatistien mielenosoituksessa Donetskissa 8. syyskuuta Alexander Ermochenko / EPA

Donetskin "kansantasavallan" varapääministerin Andrei Purginin lehdistöpäällikkö Aleksei ei halua sanoa sukunimeään. Hän esittäytyy Aleksei Analyytikoksi. Hänen tehtävänsä on saada länsimaat ymmärtämään, mitä Itä-Ukrainan kapinalliset todella haluavat.

Varapääministeri Purgin aikoo esitellä kapinallisten tavoitteita Moskovassa ylihuomenna torstaina. Paikan valinta on ymmärrettävä, sillä Venäjän median kautta heidän sanomansa pääsee julkisuuteen helpommin kuin Ukrainan median kautta. Moskovassa se voi tavoittaa myös kansainvälisiä kirjeenvaihtajia.

Pressipäällikkö Aleksei tulee omasta aloitteestaan Ylen Moskovan toimistoon ja selittää kapinallisten aikeita kaksi ja puoli tuntia. Hänen mielestään lännessä kerrotaan Itä-Ukrainan kriisistä yksipuolisesti ja valheellisesti vain Ukrainan johdon kannalta.

Minskin neuvottelut ovat hänen mielestään pelkkää polemiikkaa. Donetskin ja Luhanskin alueet eivät neuvottele alueen asemasta Ukrainan osana. Ne haluavat itsenäistyä, koska kerran Venäjä ei niitä halua.

– Ukrainan johto haluaa vain ja ainoastaan tuhota meidät, sanoo Aleksei.

Itsenäisyys tai kuolema ovat Aleksein mukaan kapinallisten ainoat vaihtoehdot.

Aleksei ymmärtää, että Krimin kaltaista liitosta Venäjään olisi lännessä vaikea hyväksyä.

– Sen sijaan toivomme, että länsi ymmärtää sen, että sodimme Ukrainan hallintoa, emme ukrainalaisia vastaan, sanoo Aleksei.

– Haluamme perustaa Donetskin-Luhanskin tasavallan, joka tekee tiivistä yhteistyötä Venäjän kanssa, selittää Aleksei.

– Odotamme Venäjältä investointeja alueemme kehittämiseen, mutta olemme myös valmiita käymään kauppaa länsimaiden kanssa, hän sanoo.

Aleksein mukaan länsimaat voivat myös tulla perustamaan alueelle yrityksiä.

"Poroshenkolta ei kysytä mitään"

Aleksein mukaan kapinallisille on yhdentekevää, miten Ukraina tulee suhtautumaan kapinallisten itsenäistymisaikeisiin.

– Poroshenkolta ei kysytä mitään, hän sanoo.

Hyväksyntää ei haeta myöskään länsimailta.

– Niiden pitää vain lopettaa sekaantuminen Ukrainan asioihin, vaatii Aleksei.

Aleksei syyttää Ukrainan armeijaa ja sitä tukevia ryhmittymiä tulitauon rikkomisesta ja asemien vahvistamisesta tulitauon aikana. Samalla asialla on Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, jonka mukaan tulitaukorikkomuksiin on syyllistynyt nimenomaan Ukrainan armeija.

Todellisuudessa tulitaukoa ovat rikkoneet molemmat osapuolet hajanaisilla taisteluilla Donetskin ja Mariupolin seuduilla.

On vaikea tietää, kuinka pitkälle Aleksein esittämät tavoitteet vastaavat koko kapinallisjoukon näkemyksiä. Varmaa kuitenkin on, että kapinallisten joukko ei ole yhtenäinen ja että ainakin osa kapinallisista haluaa jatkaa taistelua Itä-Ukrainan hallinnasta.

Ukrainan, Venäjän, kapinallisten ja Etyjin yhteysryhmä jatkaa neuvotteluita Itä-Ukrainan tilanteesta Minskissä tämän viikon perjantaina ja lauantaina.