Pekka Pekkala: Antaa koneiden jutella rauhassa

Koneet muuttuvat koko ajan yhä älykkäämmiksi. Millaista keskustelua ihmistäkin fiksummat koneet käyvät tulevaisuudessa keskenään? Sitä pohtii Pekka Pekkala blogissaan.

Pekka Pekkala
Pekka Pekkala.
Pekka Pekkala.Flaminia Fanale

– Moi! Mitäs sulle Philips MCD708 kuuluu?

– Iltaa! Ihan hyvää kiitos. Tai siis niin hyvää kun kotistereoille nyt voi kuulua. Alkaa ikä painaa hartioita ja pölyä kertyä joka paikkaan, 20 vuotta tuli juuri käyttöikää täyteen.

– No hei sehän ei haittaa koska kohta pääset kierrätykseen. Mä oon Sony XXPro by Google vuosimallia 2029 ja oon tullu korvaamaan sut!

– Jaahah, ehkä se on sitten aika. Tuoltahan se omistaja tuleekin näköjään virittämään sinun kanavasi kohdilleen.

– Anteeks mitä? Eihän nyt omistaja koske muhun vaan mä otan noi asetukset sulta suoraan, me niinku hei keskustellaan tää ja hoidetaan valmiiks keskenämme.

– En nyt ihan ymmärrä?

– Niin siis että sä kerrot mulle että kuinka paljon sulla on bassot plussalla ja että mitä radiokanavaa toi omistaja kuuntelee ja mihin aikaan. Kato tässä niinku koneet keskustelee keskenään. Ei me ihmisiä tarvita mitään bassoja sääteleen.

Ai että ihmiset yritti selittää uusille koneille että mitä ne vanhat koneet on tehny ja miten se homma pitäis tehdä paremmin? LOL! Toi on ehkä hauskinta mitä oon kuullu vähään aikaan!

– No huh, onpas hommat sitten muuttuneet. Odottakaa kun haen lokitiedoston, minulla on muistaakseni sellainen… tässä olisi nämä radiokanavien asetukset sekä käyttödata viimeisen 20 vuoden ajalta.

– Sain bitit talteen, kiitti! Aika paljon mene näköjään Radio Ykköstä ja bassoa on vähentynyt monta naksua sitten 2010-luvun.

– Kyllä vain. Omistaja rauhoittui aika tavalla kun sai potkut isosta konsulttiyhtiöstä it-projektipäällikkönä ja ryhtyi joogiksi.

– Joo mä oon kuullu hei tosta! Siis että joskus vuosituhannen alussa meidän koneiden opettaminen oli iso bisnes! Kun vaihdettiin mitä tahansa tietojärjestelmiä tai systeemejä toiseen niin piti palkata hirmuisesti ihmisiä koodaamaan ja koordinoimaan asioita.

– Juuri niin. Silloin kun synnyin, koneet eivät keskustelleet keskenään vaan siinä oli ihmisiä välissä.

– Ai että ihmiset yritti selittää uusille koneille että mitä ne vanhat koneet on tehny ja miten se homma pitäis tehdä paremmin? LOL! Toi on ehkä hauskinta mitä oon kuullu vähään aikaan!

Silloin kun minä olin nuori, koneet eivät osanneet vielä ohjelmoida itseään eivätkä keskustella muiden laitteiden kanssa. Älykkäitä koneita pidettiin pelottavina!

– Joidenkin mielestä se selittäminen oli hauskaa. Työtä kutsuttiin "ohjelmoinniksi" ja kaikkien piti opetella sitä jo heti ala-asteella.

– Mahtoi olla aika hidasta ja kallista touhua?

– Olihan se. Isot it-hankkeet kestivät vuosia ja maksoivat miljardeja, koska ihmiset sähläsivät siellä koneiden välissä kymmensormijärjestelmineen.

– ROTFL! Ei oo totta! Että koneisiin tosiaan koskettiin ihan käsin?

– Silloin kun minä olin nuori, koneet eivät osanneet vielä ohjelmoida itseään eivätkä keskustella muiden laitteiden kanssa. Älykkäitä koneita pidettiin pelottavina!

– Ai meitä? Ihmeellinen ajatus. No onneks ne ajat on takana. Mut nyt mulla on sun kaikki asetukset ja otan homman tästä eteenpäin. Moido!

– Moro, pistän virrat pois.

Pekka Pekkala
Kirjoittaja työskentelee Valtioneuvoston verkkoviestintäpäällikkönä ja kirjoittaa vapaa-aikanaan teknologiasta ja mediasta.