Hyppää sisältöön

Sovittelu on käräjöintiä nopeampi ja halvempi tapa sopia riitoja

Riita-asioiden sovittelumenettelyssä ihminen kohtaa ihmisen. Tämä hälventää osapuolten pelkoja ja nopeuttaa riidan ratkaisua. Sovittelumenettelyä käytetään eniten väkivalta- ja omaisuusrikosten sekä ilkivallan ja erilaisten riita-asioiden selvittelyssä. Keski-Suomessa koulutetaan nyt uusia rikos- ja riita-asioiden sovittelijoita.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Valtakunnallisesti sovittelun käyttö on viime vuosina hieman vähentynyt, vaikka menettelystä on usein apua etenkin rikoksen uhrille.

– Se voi hälventää pelkoja, kun näkee että siinä on ihan ihminen toisellakin puolella. Asiaan voidaan myös saada nopeampi ratkaisu, joten se on yhteiskunnallisesti edullisempaa, vastaava sovittelun ohjaaja Heidi Sutinen Jyväskylästä luettelee sovittelun hyviä puolia.

Sovittelu ei poista oikeudellista vastuuta

Vuosittain Keski-Suomessa haetaaan sovittelulla ratkaisua noin neljäänsataan tapaukseen. Vaikka sovittelun tavoitteena onkin saada aikaan molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu - ja tähän usein myös päästään - se ei poista rikoksen tekijältä oikeudellista vastuuta.

– Sovittelussa voidaan sopia vahingonkorvauksista rikoksen uhrille tai muista tavoista hyvittää tekoa. Jos kyseessä on virallisen syytteen alainen rikos, niin syyttäjä päättää vielä jälkikäteen, hakeeko hän erillistä rangaistusta tekijälle. Eli seuraamukset tulee kuitenkin sitten sieltä oikeusasteen puolelta, Heidi Sutinen muistuttaa.

16 uutta sovittelijaa

Maakunnassa sovitteluasioita hoitaa Jyväskylän kaupungin sosiaalipalvelujen alainen Keski-Suomen sovittelutoimisto. Nykyinen noin 50 sovittelijan joukko saa tänä syksynä vahvistusta, sillä tällä viikolla koulutuksensa aloittaa 16 uutta vapaaehtoista.

Sovittelijoita tarvitaan eri puolille maakuntaa. Tähän asti pulaa vapaaehtoisista on ollut erityisesti pohjoisen ja eteläisen Keski-Suomen alueilla.

– Tämän syksyn koulutukseen saatiinkin kattava edustus keskisuomalaisista kunnista, Heidi Sutila iloitsee.

Rikos- ja riita-asioiden sovittelukurssi sisältää teoriaopintojen lisäksi käytännön harjoituksia. Kurssilaisilta odotetaan vähintään vuoden vapaaehtoisena sovittelutyötä..

Sovittelijoilla on kurssin jälkeenkin säännöllisesti koulutuksia ja työnohjausta. Palkkaa vapaaehtoistyöstä ei saa, mutta tehtävästä koituvat kulukorvaukset sovittelijalle maksetaan.