Äiti-Venäjä uhraa poikiaan – "Ukrainassa taistellut kolmen viime kuukauden aikana yli 10 000 venäläissotilasta"

Venäjän sotilaiden äidit -järjestön arvion mukaan Ukrainassa on taistellut yli kymmenentuhatta venäläissotilasta kolmen viime kuukauden aikana. Sotilaiden äitien, vaimojen ja sukulaisten suru on pohjaton. Monen rakkaan olinpaikka on tällä hetkellä joko rintama, sairaala tai hauta.

Ulkomaat
Melnikova.

Venäjän armeija yrittää salata toimensa Ukrainassa. Kukaan ei tiedä haavoittuneiden ja kaatuneiden määriä. Sotilaiden äidit -järjestön puhelimet soivat tällä hetkellä tauotta. Kaikkiin puheluihin ei ehditä vastata.

Järjestön puheenjohtajalle Valentina Melnikovalle Ukrainan sota on tuttua. Hän on puolustanut venäläissotilaiden etuja jo 26 vuotta. Järjestö tuli kansainvälisesti tunnetuksi Tšetšenian sodan aikana.

– En ole itkenyt pitkään aikaan. Jos me itkisimme jokaisen äidin puhelun jälkeen, emme olisi enää hengissä. Järjestömme kautta on kulkenut miljoonia ihmisiä tämän neljännesvuosisadan aikana.

– Minut pitää pystyssä viha meidän systeemiämme kohtaan. Se tuhoaa ihmisiä välinpitämättömyydellä. Miksi minun pitäisi itkeä? kysyy Valentina Melnikova.

Jos me itkisimme jokaisen äidin puhelun jälkeen, emme olisi enää hengissä.

Melnikova on pitkän linjan ammattilaisena päätynyt järkyttävään lukuun. Ukrainassa on taistellut viimeisen kolmen kuukauden aikana yli 10 000 venäläissotilasta. Melnikova nauraa väitteille, että venäläissotilaat olisivat lähteneet taistelemaan vapaaehtoisesti.

– Se on halpamainen valhe. Miten voi mennä taistelemaan vapaaehtoisesti vieraalle maaperälle? He ovat sotarikollisia!

– Yhtä lailla puheet siitä, että sotilaat ja upseerit käyvät lomillansa taistelemassa, on täyttä potaskaa, nauraa Melnikova Ajankohtaisen kakkosen lähetyksessä.

Tuntemattomat sotilaat

Melnikova.
Ajankohtaisen kakkosen juttu Venäjän sotilaiden äitien vaiennetusta surusta.

Salaisuuksien verho kietoo Ukrainan sotaa.

Sosiaalisessa mediassa puhutaan Venäjän armeijan salaisista sotilashautajaisista, pahoinpidellyistä toimittajista, täysistä sotilassairaaloista ja valtavista kaatuneiden määristä.

– Olen sanonut varapuolustusministereille, ettei tämä ole Afganistanin sota. Enää ei ole vuosi 1983, jolloin kaiken pystyi salaamaan. Ennemmin tai myöhemmin kaikki tulee kuitenkin julki. Olen sanonut heille, että sotilaiden hautaaminen on armeijalle häpeäksi. Rikollisia voidaan haudata salaa, mutta ei sotilaita. Tästä on tultava loppu, jyrähtää Melnikova.

"Viimeinen pala suomalaista juustoa", nauraa Valentina Melnikova.
"Viimeinen pala suomalaista juustoa", nauraa Valentina Melnikova.Juha Portaankorva / Yle

Melnikova kertoo, etta sotilassyyttäjä kunnioittaa heidänjärjestöään ja sisäministeriön joukot ovat heidän ystäviään. Sitä vastoin puolustusministeriö pelkää Sotilaiden äidit -järjestöä, hän sanoo.

– Toivon, että tulitauko lopettaisi taistelut. En kuitenkaan näe sitä voimaa, joka lopettaisi sodan. En ymmärrä, kuka sen voisi tehdä, Valentina Melnikova sanoo.

Valentina Melnikova ja surun murtamat äidit Ajankohtaisessa kakkosessa Yle Areenassa