Applelta kelloa ranteeseen ja yhä isompaa puhelinta kouraan

Apple on julkistanut oman älykellonsa. Älypuhelimet sen kuin levenevät ja ohenevat, eikä taskuun tarvitse Applen mielestä enää erikseen mahduttaa lompakkoa.

Ulkomaat
Applen johtaja Phil Schiller esitteli kaksi uutta mallia, iPhone 6 ja iPhone 6 Plus.
Applen johtaja Phil Schiller esitteli kaksi uutta mallia, iPhone 6 ja iPhone 6 Plus Kaliforniassa 9. syyskuuta.Justin Sullivan / AFP / Lehtikuva

Amerikkalainen IT-yhtiö Apple julkisti tiistaina odotetusti kaksi uutta iPhone-mallia sekä portfolioonsa täysin uuden tuotteen, älykellon.

"Apple Watchin" julkistus tulee kilpailijoiden nähden myöhään. Päällimmäisin kilpailijoiden kelloista erottava piirre vaikuttaisi kuitenkin olevan sen ulkonäkö, sillä ranneke on monella tapaa muuteltavissa.

– Se on ajanut Applea eteenpäin alusta alkaen. Tarve tehdä uskomattoman tehokkaasta teknologiasta helposti lähestyttävää, relevanttia ja loppujen lopuksi persoonallista, kertoo Applen design-johtaja Jonathan Ive.

Kuluttajamarkkinoilla älykellot ovat varsin hitaasti herättäneet mielenkiintoa. Jää nähtäväksi, saako Applen brändiarvo vaihtamaan rolexit rannetietokoneseen.

Litteitä lompakoita

Uudet älypuhelimet puolestaan ovat jo malliston kuudennet iPhone 6 ja iPhone 6 Plus. Mullistavinta niissä saattaa olla sisäänrakennettu lompakko.

Uusissa puhelimissa on automaattisesti mukana maksuominaisuus, jota voi käyttää suurissa amerikkalaisissa liikeketjuissa pikaravintoloista tavarataloihin. Älymaksamisen suurena kysymysmerkkinä on totutusti ollut tietoturva, jota Apple aikoo suojella vaihtamalla turvalukuja jokaisella maksukerralla. Apple ei paljastanut aikataulua maksuominaisuuden käyttöönotolle Yhdysvaltain ulkopuolella.

Apple vaikuttaa uskovan siihen, että älypuhelinten ystävät haluavat entistä isompaa kädessä pidettävää. Uutuuksista isompi Plus on puolitoista tuumaa suurempi kuin markkinoiden uusin iPhone-malli 5S.

Kokokilpailussa mahtailun tielle lähti ensin älypuhelinmarkkinoita hallitseva Samsung. Puhelinalaa seuraavien analyytikoiden mukaan suurinäyttöisempiin puhelimiin siirtyminen voisi auttaa Applea valtaamaan markkinaosuuksia Samsungilta.

Kosiskeli pelaajia ja kuntoilijoita

Applen tähtäimessä vaikuttaisi olevan myös kohderyhmä, jonka perään se ei aiemmin ole yhtä selvästi haikaillut – raskaan luokan peliharrastajat. Yhtiön mukaan 6 Plus pyörittää pelejä suuremmalla resoluutiolla kuin uuden sukupolven konsolit.

Peruskuntoilijoille Apple omisti esittelytilaisuudessa pitkän tovin. Lenkkireittien pinnanmuotoja mittaamalla ja kaloreita laskemalla Apple tavoittelee etulyöntiasemaa markkinoiden muihin liikuntasovelluksiin.

IPhone-mallisto on yhtiön suurin tulonlähde. Applelta osattiin kuitenkin odottaa tiistain julkistustilaisuudessa myös älykelloa, sillä se ei ole esitellyt täysin uutta tuotetta neljään ja puoleen vuoteen. Spektaakkeliksi rummutetun julkistustilaisuuden lähestyessä Applen osakkeen arvo on hiipinyt odotusten koventuessa korkeuksiin.

Nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook on ollut julkisen paineen alla jonkin täysin uuden valtauksen esittelemiseksi, sillä viimeisimmän keksinnön, iPad-tablettitietokoneen lanseeraaminen, oli edesmenneen toimitusjohtajan Steve Jobsin aikaa.

Tilaisuus alkoi Kaliforniassa iltakahdeksalta Suomen aikaa. Kalifornian päässä show on edennyt juhlatunnelmissa, mutta kansainvälisen videolähetyksen seuraajat ihmettelevät katkeilevaa kuvaa ja ympäri maailman kuuluvaa kiinan-tulkkausta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.