Alakoulu sai tarpeekseen – kiroilu ja haukkuminen pannaan

Kirja-Matin koulu Ylistarossa Seinäjoella teki syyslukukauden alkajaisiksi ryhtiliikkeen ja julisti nollatoleranssin rumastipuhumista ja epäasiallista käytöstä vastaan. Kirosanoista joutuu kasvatuskeskusteluun ja ellei se auta, napsahtaa vartti jälki-istuntoa. Nollatoleranssin hyvät vaikutukset ovat jo näkyvissä.

ilmiöt
Koululaisia ja koulun johtaja Kirja-Matin koulun pihassa.
Kirja-Matin koulussa Ylistarossa ei enää puhuta rumia. Koulun johtaja Irene Turenius ja koululaiset Miiko Sivula (vas.), Kalle Rajamäki, Venni Valli ja Oona Somppi peukuttavat.Anne Rahjola / Yle

Kirja-Matin koulussa havahduttiin lukuvuoden alettua siihen, että lasten keskinäisessä puheessa vilahteli kirosanoja ja puheen sävy ei ollut aina toista kunnioittava.

– Huomasimme, että lapset eivät aina vastaa aikuisten tervehdykseen, saati että tervehtisivät itse ensin. Lisäksi huomattiin, että lapset eivät keskenään puhu kovin kohteliaasti ja kielenkäyttö on rumaa. On kiroilua ja haukkumista, sanoo Kirja-Matin koulun koulunjohtaja Irene Turenius.

Havainto synnytti rumastipuhumisen nollatoleranssin.

– Halusimme puuttua siihen (rumasti puhumiseen) ja lopettaa sen ihan täysin, Turenius sanoo.

Vartti ärräpäästä

Kirja-Matin koululla huomiota kiinnitetään sekä rumaan kielenkäyttöön että muuhun epäkunnioittavaan käyttäytymiseen.

– Itse asiassahan se ei ole vain koulun sääntö, vaan koskee kaikkea yhteiskuntaa. Sitä, miten toista kohtaan käyttäydytään, Irene Turenius linjaa.

Uusi, tiukempi linja on kerrottu sekä oppilaille että vanhemmille.

– Hyvää palautetta on tullut ja tukea vanhemmilta. Yhdessähän tässä toimitaan hyvien tapojen ja hyvän käytöksen puolesta, Turenius sanoo.

Nollatoleranssiin on myös sitouduttu. Jos joltain pääsee ärräpäitä, luvassa on seuraamuksia.

– Ensisijainen kurinpitokäytäntö on kasvatuskeskustelu ja sen jälkeen sitten viisitoista minuuttia per kirosana. Ja jos ryöpsähtää, niin kaksi tuntia on sitten se maksimi. Niin pitkään ei ole vielä istuttu, Irene Turenius kertoo.

– Ei täällä kuljeta perässä vahtimassa, vaan arjen tilanteissa kuullaan jos kuullaan. Tavoite on, että lapset oppisivat itse kantamaan vastuun käytöksestään ja siitä, mitä suusta tulee, Turenius sanoo.

Vähän nätimpää puhetta jo nyt

Kirja-Matin koulun ryhtiliike on kestänyt nyt pari viikkoa ja koulunjohtajan mukaan tuloksia on jo nähtävissä - tai kuultavissa. Nollatoleranssi saa kiitosta myös koulun pihalta tavoitetuilta oppilailta, joiden mukaan pihalla on "ruvettu jo vähän nätimmin puhumaan".

– Luulen, että tämä toimii. Kiitos kuuluu esimerkiksi keittiöllä ruokailun yhteydessä entistä useammasta suusta ja koulussa tervehditään toisiamme, Irene Turenius kiittää.