1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina lähettää sotilaitaan Etelä-Sudaniin

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina osallistuu merkittävällä sotilasosastolla YK:n rauhanturvaoperaatioon, kertoo Wall Street Journal -lehti.

Ulkomaat

Kiina aikoo lähettää jalkaväkipataljoonan sotilaita keskisessä Afrikassa sijaitsevaan Etelä-Sudaniin, kertoo Wall Street Journal -lehti (siirryt toiseen palveluun).

700 sotilasta toimisivat YK:n valtuuttamina rauhanturvaajina. Niiden tehtävänä olisi turvata Etelä-Sudanin öljykenttiä ja kiinalaisia öljytyöntekijöitä maan sisäisiltä levottomuuksilta. Sotilaat sijoitetaan Unityn ja Upper Nilen osavaltioihin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kiina osalllstuu näin suurella sotilasosastolla YK:n toimintaan. Viime vuonna Kiina lähetti pienemmän osaston Maliin.

YK:n antaman mandaatin mukaan YK-sotilailla on valtuudet puolustaa kaikin käytettävissä olevin keinoin siviilejä ja öljyntuotantolaitoksia. Kiinalaissotilaat ovat taisteluvalmiita ja kykenevät iskemään takaisin, sanoo lehden haastattelema Etelä-Sudanin presidentin tiedonantaja.

Kiinalla on merkittävät varannot puolustettavana Etelä-sudanissa. Kiinalainen öljy-yhtiö CNPC omistaa 40 prosenttia maan öljykentistä ja Kiina kattaa jopa viisi prosenttia omasta öljyntarpeestaan Etelä-Sudanista tuotetulla öljyllä.

Kiina on ollut tiiviissä yhteydessä läntisten diplomaattien kanssa saadakseen Etelä-Sudanin sisällissodan loppumaan. Kiina on myös vaatinut sotivia osapuolia, presidentti Salva Kiiriä ja kapinallisjohtaja Riek Macharia neuvotteluihin.

Lue seuraavaksi