1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

RKP:n varapuheenjohtaja pakkoruotsia vastustavasta kampanjasta: "Hävytöntä aivopesua"

Vapaa kielivalinta ry:n rahankeräyskampanja nostattaa kritiikkiä kaksikielisyyden puolustajissa. RKP:n varapuheenjohtaja Päivi Storgård uskoo, että kampanjan lopullinen päämäärä on ruotsin kielen poistaminen Suomen kansalliskielten joukosta.

Kotimaan uutiset
Ruotsi vapaaehtoiseksi -tarra bussin penkin selkänojassa.
Petri Aaltonen / Yle

Vapaa kielivalinta ry alkoi mainostaa kampanjaansa maanantaina Helsingin seudun linja-autoissa. Yhdistyksen mukaan kerätyillä varoilla aiotaan tiedottaa muun muassa siitä, kuinka ruotsin vapaaehtoisuus monipuolistaisi kielten opetusta.

Kaikkia joukkoliikennevälineisiin viety kampanja ei miellytä.

– Minusta on suorastaan hävytöntä, että yritetään aivopestä nuorisoa sillä, että ruotsin kieli olisi jotenkin uhka kaikelle kielten opiskelulle, täräyttää Päivi Storgård (r.).

Storgård näkee kampanjan hyökkäyksenä koko kielivähemmistöä kohtaan.

– Tällainen kampanja on omiaan nostamaan agressioita, joita kukaan ei halua. En ymmärrä, miten tällainen yleensä on mahdollista.

Storgård on yksi RKP:n varapuheenjohtajista, Helsingin kaupunginvaltuutettu, sekä ruotsinkielisyyteen liittyvien asioiden edunvalvojan Folktingetin jäsen. Hän painottaa, että kommentit eivät edusta RKP:n virallista linjaa, vaan hän esittää mielipiteensä yksityisenä henkilönä.

"Tavoitteena kitkeä toinen kansalliskieli Suomen kartalta"

Vapaa kielivalinta ry:n takana on yhdistyksen puheenjohtaja Ilmari Rostila (ps.). Rostila on Tampereen kaupunginvaltuuston perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja.

Nyt Helsinkiin tuotu bussikampanja käynnistettiin Tampereella jo vuonna 2012. Lisäksi yhdistys keräsi yli 62 000 allekirjoittajaa ruotsi vapaaehtoiseksi -kansalaisaloitteelleen, joka jätettiin eduskunnalle huhtikuussa.

Storgård uskoo, että yhdistyksen tavoitteena ei ole pelkästään pakollisen ruotsin kielen opettamisen lakkautus kouluissa.

– En usko, että tämä jää tähän. Minusta tuntuu, että tällä kampanjalla ja muutenkin Vapaa kielivalinta ry:n taustalla on oikeastaan se, että yritetään kokonaan kitkeä toinen kansalliskieli Suomen kartalta.

Lue seuraavaksi