Vähemmistövaltuutetun raportti: Suomessa ei puututa ihmiskauppaan

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin mukaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön liityvää ihmiskauppaa on Suomessa huomattavasti enemmän kuin mihin on pystytty puuttumaan. Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva vähemmistövaltuutettu on selvittänyt paritus- ja ihmiskauppaan liittyvät esitutkinta- ja tuomioistuinaineistot vuodesta 2009 kesään 2013.

Kotimaa
Eerikinkatu talvi-iltana.
Yle

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudetin mukaan työperäiseen ihmiskauppaan puuttumisessa on viime vuosina päästy eteenpäin. Väkivalta ja hyväksikäyttö prostituutiossa ja muussa seksikaupassa sen sijaan jäävät edelleen selvittämättä. Tämän vuoksi uhrit eivät saa apua ja hyväksikäyttäjät jäävät rankaisematta.

- Ihmiskauppaa tapahtuu silmiemme edessä, mutta tähän rikollisuuteen ei puututa, sanoo Biaudet.

Ihmiskaupan sijasta tutkitaan vain paritusta

Tuoreessa ihmiskaupparaportissa arvostellaan oikeuslaitosta siitä, että ihmiskaupan piirteitä sisältävää seksuaalista hyväksikäyttöä käsitellään pääsiassa parituksena ja ihmiskaupan osuus jätetään selvittämättä.

Vähemmistövaltuutetun toimiston mukaan ihmiskaupan selvittämiseksi tarvittaisiin parempia viranomaisohjeita, poliittista tahtoa ja rahaa. Myös seksipalveluiden kysyntään olisi puututtava.

- Kysynnän vähentämiseksi on puututtava tehokkaamin seksi ostoon, joka luo markkinat seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvälle ihmiskaupalle, Biaudet toteaa.

Hyväksikäyttö koskee myös suomalaisia

Ihmiskaupparaportissa todetaan ongelmalliseksi varsinkin thaihierontapaikoissa toimivien naisten ja nigerialaistaustaisten prostituoitujen tilanne.

Raportissa arvostellaan muun muassa sitä, että laitonta paritustoimintaa ja muuta kaltoinkohtelua sälytetään lailliselta liiketoiminnalta näyttävän yritystoiminnan piiriin.

Raportti korostaa myös, että ihmiskauppa ei ole ainoastaan ulkomaalais- tai rikoksentorjuntakysymys. Merkittävä osa uhreista on raportin mukaan suomalaisia nuoria naisia ja tyttöjä, jotka tarvitsevat nykyistä vahvempia sosiaali- ja terveyspalveluita.