Raatihuoneentori myllätään maanalaisen parkkihallin myötä

Kajaanin keskustaan mahdollisesti toteutuvan maanalaisen parkkihallin myötä, vuodesta 1998 nykymuodossaan ollut Raatihuoneentori saisi kokonaan uuden ilmeen.

raatihuoneet
Kajaanin Raatihuoneentori.
Katja Oittinen / Yle

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan käsittelyn jälkeen maanalaisen parkkihallin rakentamisen mahdollistava asemakaava on nähtävillä tästä päivästä alkaen Kajaani Infossa, kaavoitusosastolla ja kirjaston lukusalissa kaupungin nettisivun (siirryt toiseen palveluun) lisäksi.

Asemakaava on ehdotusvaiheessa, ja siitä voi jättää kirjallisia muistutuksia 10.10.2014 kello 16 mennessä kaupungintalon kirjaamoon.

Jatkokäsittely riippuu muistutuksista ja esimerkiksi Kainuun Museolta saatavasta lausunnosta, minkä jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi. Tarvittaessa asemakaavan muuton viedään uudelleen ympäristötekniseen lautakuntaan valmisteltavaksi ja nähtäväksi.

Asemakaavan muutos koskee Raatihuoneentorin maanalaista rakentamista.

Suunnittelupäällikö Jari Kauppinen Kajaanin kaupungilta muistuttaa, että asemakaavan eteneminen ei ole yhtä kuin rakentamispäätös.

– Kaavalla mahdollistetaan rakentaminen myös S-marketin kiinteistön ulkopuolelle eli tori- ja katualueille. Rakentamisesta kaupungilla ei sen sijaan ole päätöstä. Osuuskauppa Maakunnan kanssa on neuvoteltu, mutta tiedossani ei ole päätöksiä asiassa, Kauppinen sanoo.

Lava ja suihkulähde puretaan – uudet tilalle

Kajaanin kaupungin puistot ja liikunta-alueet tulosyksikön päällikkö Jouko Hukkanen kertoo, että Raatihuoneentori menee kokonaan remonttiin mikäli maanalaisen parkkihallin rakentaminen alkaa.

Uusi suihkulähde toteutetaan eri tekniikalla eikä siitä tule niin äänekästä. Uusi lava on vähintään kokoluokkaa seitsemän kertaa seitsemän metriä.

Jouko Hukkanen

– Sähköpääkeskus siirretään maan päälle, matalat valopylväät vaihtuvat – ne vinksottavat lumien aurauksen jäljiltä muutenkin. Esiintymislava ja suihkulähde puretaan kokonaan, kertoo päällikkö Jouko Hukkanen.

– Uusi lava on vähintään kokoluokkaa seitsemän kertaa seitsemän metriä, sama kuin nyt kesäisin erikseen pystetty pressupeittoinen lava on ollut. Se koko on havaittu hyväksi, ja siihen mahtuu isokin kokoonpano.

Hukkasen mukaan remontin keskelle jäävä suorakulmion muotoinen suihkulähde muuttaa muotoaan tai siirtyy.

– Uusi suihkulähde toteutetaan eri tekniikalla eikä siitä tule niin äänekästä. Nykyisen suihkulähteen veden lorinasta on valitettu, koska puhe-esityksen aikaan ei suihkulähteen taakse tahdo kuulla mitään lavalta. Sitä on pidetty pienimmällä mahdollisella voimakkuudella, mutta siitä huolimatta se on häirinnyt.

Esiintyjillä on jo toiveita lavasta

Kaupunki remontoi kuluneena kesänä Kauppatorin esiintymislavan, mikä sai kiitosta asiassa aktiivisesti Hukkaseen yhteyttä pitäneeltä Kajaanin Harmonikkakerhon puheenjohtaja Eero Määtältä.

– Pääsääntöisesti uusi lava tyydyttää ja laatu on hyvä. Monta vuotta sitä jahnattiinkin, ja onneksi toiveet menivät perille.

Kajaanin Kauppatorin uusittu lava.
Kauppatorin tänä kesänä uusittu lava on saanut kiitosta käyttäjiltä uuden katoksensa ansiosta.Katja Oittinen / Yle

Määtällä on myös mielipiteitä Raatihuoneentorille saatavaan esiintymislavaan liittyen.

– Pysyvä lava pitää saada, ettei aina tarvitse erillistä pystyttää, hän viittaa viime vuosien käytäntöön pystyttää Raatihuoneentorille pressulla katettu lava kesäksi.

– Esiintymislava voisi olla vaikka kahdessakin tasossa, ja lippa sellaiseksi, että siinä voisi mainostaa kaupungin tapahtumia joko julistein tai valomainoksella. Jos parkkihallikin tulee, niin torilla kulkeminen vilkastuu entisestään. Se voisi olla koko kaupungin tapahtumien mainospaikka, Eero Määttä visioi.