Hyppää sisältöön

Pankki vai luotto? – Kirkkokolehdin voi pian kuitata kortilla Helsingissä

Helsingin Lauttasaaren ja Vartiokylän seurakunnat kokeilevat joulukuussa korttimaksua kolehdin keruussa. Kokeiluun ryhdytään, sillä kirkkokansalla on nykyisin varsin vähän käteistä mukana.

Kuva: Yle

Kolikot kilahtelevat kirkon kirstuun ja kolehteihin tätä nykyä yhä harvemmin. Korttikansan kukkaroista ei pikkurahaa löydy ja harva haluaa panna kolehtiin ainakaan kovin isoa seteliä, jos sellainen lompakosta sattuisikin löytymään.

On hyvä muistaa, että kirkossa kerättävä kolehti ei mene kirkolle, vaan se raha menee hyväntekeväisyyteen kirkon ulkopuolelle.

kirkkoherra Juha Rintamäki

Lauttasaaren seurakunta on tarttumassa ongelmaan kolehdin korttikeruulla. Seurakunnassa kokeillaan joulukuussa Kauneimpien joululaulujen yhteydessä maksupäätettä, jolla voi kiertää kolikoiden puutteen. Samanlainen kokeilu tehdään myös Vartiosaaressa. Muiden seurakuntien osallistumisesta kokeiluun päätetään Helsingissä syksyn aikana.

Mistään rahastuksesta ei korttikokeilussa ole kyse, vakuuttaa Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

- Nyt on hyvä muistaa, että kirkossa kerättävä kolehti ei mene kirkolle, vaan se raha menee hyväntekeväisyyteen kirkon ulkopuolelle.

Nyt pohditaan minne korttilaite sijoitetaan. Penkkien välissä sitä tuskin kolehtihaavin tapaan kuljetetaan vaan sijoituspaikkaa etsitään vähemmän näkyvältä paikalta.

- Kysymys on siitä millä tavalla se tehdään. Me mahdollistetaan joitakin paikkoja ja tilanteita missä se voidaan hoitaa ja näitä nyt etsitään.

Apua sinne minne sitä haluaa

Kokeilun aikana kerättävät rahat menevät Suomen Lähetysseuran kautta lasten ja äitien projekteihin kehitysmaissa.

- Kauneimmat joululaulut ja adventtisunnuntait ovat niitä päiviä, kun kirkossa on paljon väkeä paikalla ja mielenkiinnolla odotan millaista palautetta tällaisesta kokeilusta saadaan.

Seurakunnat keräävät kolehdeilla yhteensä noin kahdeksan miljoonaa euroa vuosittain. Määrä on pysynyt suhteellisen samana vuodesta toiseen.

Rintamäen mukaan käteisen käyttö voi kuitenkin näkyä siinä mitä kohteita tuetaan ja kuinka paljon.

- Varmasti näkyy etenkin silloin, kun on sellainen kohde, johon haluaisi lahjottaa eikä olekaan sitä rahaa niin paljoa kuin haluaisi. Korttimaksu mahdollistaa sen, että hyvää asiaa voi tukea enemmänkin kuin mitä rahapussista sattuu löytymään sillä hetkellä.

- Luulen myös, että tässä on sellainen mahdollisuus, että valinnanmahdollisuus lisääntyy. Ehkä ihmiset voivat jossain vaiheessa itse päättää korttikoneelta mihin kohteeseen rahansa laittaa, Rintamäki ennakoi.

Harvassa kaupassakaan enää maksetaan käteisellä, joten miksei sitä voisi kokeilla kirkossakin.

Kirkkoneuvos Pekka Huokuna

Kirkkohallitus: Hyvä, että kokeillaan

Kirkkohallitus ei näe korttikokeilussa huomautettavaa. Kirkkoneuvos Pekka Huokuna kirkkohallituksesta pitää hyvänä, että kokeilu toteutetaan nimenomaan Lähetysseuran kanssa, joka on suuri toimija.

- Hyvä, että kokeillaan. Harvassa kaupassakaan enää maksetaan käteisellä, joten miksei sitä voisi kokeilla kirkossakin, Huokuna pohtii.

Hänen mielestään on kuitenkin syytä miettiä onko maksullisten korttipäätteiden hankkiminen välttämättä järkevää kaikkiin seurakuntiin. Vastauksia saadaan sitten, kun Helsingin seurakuntien kokeiluista saadaan tuloksia, Huokuna arvioi.

Myös Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki pitää tärkeänä, että kustannukset pidetään minimissä, kun kyse on hyväntekeväisyydestä.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että käteisen rahankin käsittely maksaa. Meiltä haetaan se seurakunnasta ja rahat lasketaan ja tilitetään. Korttimaksaminen on aika turvallinen tapa, kun rahat siirtyvät elektronisesti tilille. Meidän on nyt syytä selvittää kummalla tavalla kustannukset pysyvät paremmin kurissa.

Korttimaksukokeilusta kertoi ensimmäisenä Kirkko&Kaupunki-lehti.