Suomeen tuleva Uruguayn presidentti Mujica on vaatimattomuuden perikuva

Uruguayn presidentin José Mujican mukaan tasavallat syntyivät sille ajatukselle, että kaikki ovat samanarvoisia. Sen takia on vain hyvä, jos hallitsijat elävät samalla tavalla kuin hallittavat. Mujica tekee työvierailun Suomeen 15.-17. syyskuuta.

Ulkomaat
José Mujica.
Uruguayn presidentti José Mujica maaseutuasunnollaan Montevideossa toukokuussa 2013.Iván Franco / EPA

Suomeen vierailulle ensi maanantaina tuleva Uruguayn presidentti José Alberto Mujica Cordani, 79, on poikkeuksellinen henkilö Latinalaisen Amerikan presidenttien joukossa. Hän on hylännyt kaikki presidentille kuuluvat erioikeudet kuten hienot virka-autot ja residenssit.

Mujica asuu vanhalla maatilallaan parinkymmenen kilometrin päässä Montevideosta ja kasvattaa kukkia myyntiin vaimonsa, senaattori Lucía Topolanskyn kanssa. Asuintilaa pariskunnalla on 45 neliötä. Katto on sinkkipeltiä, jota sade öisin rummuttaa. Presidentti ajaa vuoden 1987 kuplavolkkaria ja tankkaa itse huoltoasemilla.

Uruguayn ja Suomen väliset miljardien arvoiset sellutehdasinvestoinnit tuovat Mujican vihdoin Suomeen. Hän tapaa Suomessa maan poliittisen johdon ja metsäyhtiö UPM:n johtoa. Hänen piti tulla monta kertaa aikaisemmin, mutta nyt oli jo kiire, sillä hänen neljän vuoden virkakautensa loppuu 26. lokakuuta pidettäviin presidentinvaaleihin.

Kysymys on myös kohteliaisuuskäynnistä, mutta vierailun aikana on tarkoitus käsitellä maiden kaupallisia ja taloudellisia suhteita. Uruguayssa toimivat suomalaisyhtiöistä myös Stora Enso, Kemira, Ponsse ja Wärtsilä.

Argentiina on Uruguayn kimpussa kuin koulukiusaaja

Poliittisesti Suomen ja Uruguayn suhteet ovat erinomaiset, mutta Argentiina aiheuttaa molemmille maille ongelmia. Se kiukuttelee edelleen, että rahasammoiksi osoittautuneet sellutehtaat tehtiin La Plata -joen Uruguayn puoleiselle rannalle eikä Argentiinan puolelle. Kiukkuinen 40 miljoonan asukkaan Argentiina on käyttäytynyt jo vuosia kuin koulukiusaaja neljän miljoonan asukkaan Uruguayta kohtaan. Se väittää, että UPM:n sellutehdas saastuttaa.

Uruguayn talous- ja finanssiministeriön velka-asiantuntija Antonio Juamblatz kertoi taannoisessa haastattelussa suoraan, että suuret suomalaisten miljardi-investoinnin sellutehtaisiin eivät tulleet Uruguayihin sattumalta.

Suomessa ymmärrettiin jo alkumetreillä kummalle puolelle La Plata -jokea tehtaat kannatti tehdä, sillä jos ne olisi tehty Argentiinan puolelle, suomalaiset olisivat joutunut lahjomaan politiikkoja ja virkamiehiä.

Uruguay on pieni ja rehellinen maa, joka yltää Transparency Internationalin korruptiota mittaavalla listalla sijalle 19. Saman pistemäärän saa Yhdysvallat, mutta Argentiina tulee kaukana sijalla 106. Sen seuralaisia ovat samalla pistemäärällä Gabon, Bolivia ja Meksiko.

Miksi 80-vuotiaan pitäisi kartuttaa omaisuuttaan?

Mujica on tullut tunnetuksi maailmalla vaatimattomien elintapojensa vuoksi. Hän sanoo eläneensä nuoresta pitäen vaatimattomasti köyhässä kodissa eikä halunnut muuttaa elintapojaan tultuaan presidentiksi.

Hänen mielestään useampien politiikkojen pitäisi elää samaa elämää kuin heidän äänestäjiensä, koska tasavallat syntyivät sille ajatukselle, että kaikki ovat samanarvoisia.

Mujica on suosittu varsinkin työläisten ja alemman keskiluokan parissa, mutta hienommat ja oppineemmat ihmiset kummeksuvat kansanmiestä.

Mujica käyttää itse presidentin palkastaan 800 euroa kuukaudessa ja antaa loput 8 200 hyväntekeväisyyteen. Kun BBC:n haastattelija nimitti häntä köyhimmäksi Latinalaisen Amerikan presidentiksi, Mujica vastasi kipakasti sanomalla, että ei hän ole köyhä, vaan ne, jotka pyytävät lisää.

– Minulle tulee surku niitä kaikkia 70–80-vuotiaita, joiden suurin huoli on omaisuuden kartuttaminen. Mihin he rahaa enää tarvitsevat? hän ironisoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n televisiohaastattelussa.

Mujica toimi Tupamaros kaupunkisissinä 1960- ja 1970-luvuilla sekä istui 14 vuotta vankilassa. Hän ryösti ase kädessä pankkeja ja jakoi ruokaa Montevideon köyhille. Sissien motto oli: ”Sanat erottavat, mutta teot yhdistävät!”

Mujica perusti valtion marijuanapellot

Uruguay nousi maailman julkisuuteen, kun Mujica päätti panna valtion kasvattamaan marihuanaa. Näin Uruguay pyrkii ottamaan rahat pois huumeliigoilta. Se alkaa myydä huumetta apteekeista halvemmalla kuin mihin kartellit pystyvät.

Mujica sanoo olevansa valmis vetämään lain herkästi takaisin, jos se ei toimi. Hän puhuu pikemminkin marijuanan säännöstelystä kuin vapauttamisesta.

Valtion marijuana viljellään todennäköisesti jossakin sotilastukikohdassa. Apteekkimyynti on tarkoitus aloittaa joskus vuoden 2015 aikana. Mujica uskoo, että huumekartellit ovat pahempia kuin huume konsanaan.

Yli 18-vuotiaat saavat ostaa apteekista 40 grammaa kuukaudessa ja kaikki halukkaat uruguaylaiset saavat hankkia kuusi kasvia kotiinsa ja kasvattaa niistä lehtiä kotitarpeiksi.

Asiakkaat rekisteröidään koko maata kattavaan tietopankkiin, jonka avulla seurataan yksilötason kulutusta. Mujica sanoo, että vain laillistamalla aineen seuranta on mahdollista. Uruguayn laillinen marijuana on kloonattua, joten siinä on geneettinen koodi, jolla se voidaan tunnistaa. Marijuana on tarkoitettu vain Uruguayn omaan käyttöön.

Uruguayn talous toimii hyvin

Antonio Juamblatz
Uruguayn talous- ja finanssiministeriön Antonio Juambeltz sanoo, että Argentiinan kiukuttelu Uruguayn sellutehdasasiassa johtuu siitä, että Suomi teki tehtaansa La Plata -jokeen Uruguayn puolelle eikä Argentiinaan.Markku Saksa

Uruguayn talous- ja finanssiministeriön velka-asiantuntija Antonio Juambeltz arvioi, että Uruguayn tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Jos Uruguay pystyy pitämään neljän prosentin kasvua seuraavat 20 vuotta, kansantulo kaksinkertaistuu. Viimeisen kymmenen vuoden aikana köyhien määrä on pudonnut 39 prosentista kuuteen prosenttiin.

– Syynä on ollut se, että Uruguay on jakanut enemmän työn tuloksia kuin monet muut maat, Juambeltz arvioi.

Uruguay on toiminut Juambeltzin mukaan vastoin uusliberaalia valtavirtaa, jossa varallisuutta yritetään kerätä yksiin taskuihin.

Uruguay on latinalaisen Amerikan rikkain maa kansantulolla asukasta kohden mitattuna, ilmenee kansainvälisen valuuttarahaston Economic Outlook tilastosta vuodelta 2013.

Uruguay on maatalouden pikkujättiläinen, sillä se voisi ruokkia kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin sen väkiluku on.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva toimittaja, joka palasi äskettäin Uruguaysta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus