Kuljetusalalla vakava sijaispula

Iso joukko kuljettajia menetti ammattipätevyytensä tiistaina, kun pätevyysvaatimusten voimaantulosta tuli kuluneeksi viisi vuotta.

ammattitaito
Kuljettaja tekee merkintöjä kuorma-auton ajopiirturin kiekkoon.
Työaikapiirturi kuljettajan merkittävänä.YLE

Kuljetusyrittäjien mukaan kuljettajien ammattipätevyysvaatimukset ovat nousseet niin koviksi, että alalle on muodostunut syvä työvoimapula. Varsinkin tilapäisiä kuljettajia on nyt vaikea saada, koska monelta puuttuu vaadittava ammattipätevyys kuorma-auton rattiin.

Sijaispula räjähti käsiin keskiviikkona, kun ammattipätevyysvaatimukset astuivat voimaan. Monella silloin tällöin rattiin tarttuvalta vaadittava ajolupa vanheni tähän.

– Uskon, että töissä oleva vakioporukka on koulutettu, mutta sairastapauksissa ei välttämättä tuuraajaa enää löydy, pelkää Porin kuorma-autoilijoiden puheenjohtaja Jouko Rantanen.

Kurssit jätetty käymättä

Ammattikuljettajilta on vaadittu vähintään viidelle kurssille osallistumista viimeisen viiden vuoden aikana, jotta ammattipätevyyttä voisi jatkaa. Sijaisina on käytetty paljon esimerkiksi jo eläkkeellä olleita kuljettajia, joista moni on jättänyt käymättä vaadituilla kursseilla muun muassa niiden kalliin hinnan takia. Kaikkien kurssien suorittaminen maksaa useita satoja euroja.

– Työnantajallahan ei ole velvollisuutta kustantaa näitä. Tiedän, että hyville miehille kannattaa kurssit kustantaa, Jouko Rantanen toteaa.

Sijaisten hyvä verkosto elinehto yrittäjälle

Jouko Rantasen mukaan tilanne on jo niin vakava, että sijaispulasta kärsivät yrittäjät joutuvat jopa seisottamaan autojaan sairaustapauksen sattuessa.

– Jos meikäläinen tuuraria ottaa, niin saattaa joutua soittamaan kymmeneenkin paikkaan, ennenkuin sen löytää. Tälläinen verkosto on pakko olla olemassa, Rantanen sanoo.