1. yle.fi
  2. Uutiset

Nelivuotias Sampo edustaa Suomea MM-kisoissa

Porilainen Sampo matkaa lokakuussa elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin. Sampon kouluttaja kehuu karvaista suojattiaan hyvähermoiseksi ja energiseksi.

Kotimaan uutiset
Saksanpaimenkoira istuu nurmikolla ja katsoo omistajaansa.
Rami Koivula / Yle

Saksanpaimenkoira Sampo makaa rauhallisena maassa isäntänsä jalkojen juuressa. Uroskoira ei lotkauta korvaansa edes ohikulkeville muille koirille. Sampo suorittaa sille annettua tehtävää. Se nousee maasta vasta, kun omistaja antaa sille luvan tutulla käskyllä.

Lokakuussa 4,5-vuotias Sampo nousee ensimmäistä kertaa lentokoneeseen. Päämääränä on suojelukoirien MM-kisat Ranskassa.

Molemminpuolista luottamusta

Porilainen parivaljakko Pasi Paunu ja saksanpaimenkoira Troyen's Artisti, kutsumanimeltään Sampo, osallistuivat viime viikolla saksanpaimenkoirien suojelun SM-kilpailuihin Lahdessa. Tarkoituksena oli vähän harjoitella ensi vuoden kisoja varten.

Sampo on juuri sellainen kuin saksanpaimenkoiran pitää olla

Pasi Paunu

Kilpailussa lajitoverit ottivat mittaa toisistaan tottelevaisuudessa, suojelussa ja jäljestyksessä. Vaikeuskierroksien lisäämiseksi koiria häirittiin hälyäänillä.

– Kisat olivat aika rankat. Ehkä vielä enemmän ohjaajalle kuin koiralle. Mutta hienosti pärjättiin ja nyt odottavat yllättäen MM-kentät, toteaa Pasi Paunu.

Isännän luotto omaan kasvattiin on vankka.

– Sampo on hyvähermoinen, energinen ja hyvin ohjattava. Se on juuri sellainen kuin saksanpaimenkoiran pitää olla. Ja mikä tärkeintä, se on fyysisesti terve ja vahva.

Entä miten Sampo mahtaisi kuvailla ohjaajansa?

– Välillä liiankin lepsu. Aina ei tiedä kumpi vie kumpaa. Luottamus on molemminpuolista, Paunu tulkitsee kilpaparinsa ajatuksia.

Lentäminen jännittää

Suojelukoiraksi kouluttaminen on pitkäjänteistä ja vaativaa työtä. Sampon koulutus alkoi heti pentuna leikin varjolla. Nyt harjoituksia on lähes päivittäin.

– Harjoittelemme muun muassa jäljestämistä ja pallolla tottelevaisuutta.

Välillä liiankin lepsu, aina ei tiedä kumpi vie

Sampo, saksanpaimenkoira

Pelkkä koulutus ei kuitenkaan riitä.

– Koiralla pitää olla ominaisuudet kohdallaan. Suojelukilpailut keksittiin juuri jalostuksellisiin tarkoituksiin.

Tuleva MM-koitos Ranskan Hagenaussa jännittää

– Sampo ei ole koskaan lentänyt. Nyt se menee koneen ruumaan koirille tarkoitetussa lentoboksissa. Eiköhän hyvähermoinen koira selviä siitäkin ilman suurempaa stressiä.

Lue seuraavaksi