Amnesty: Ukrainan vapaaehtoispataljoonat syyllistyneet sotarikoksiin

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Ukrainan armeijan rinnalla toimineiden vapaaehtoispataljoonien toiminta ei ole aina ollut moitteetonta. Järjestö on aiemmin esittänyt moitteita myös Venäjälle ja Venäjän tukemille separatisteille.

Ukraina

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International (siirryt toiseen palveluun) vaatii Ukrainan hallitusta panemaan kuriin sisällissodan aikana syntyneet vapaaehtoisjoukot. Osa vapaaehtoispataljoonista on syyllistynyt sodan aikana rikollisiin tekoihin, joita voi pitää sotarikoksina, Amnesty sanoo.

Järjestö on julkaissut raportin, jossa kuvataan silminnäkijäkuvausten perusteella pataljoonien toimintaa. Amnesty nostaa esiin varsinkin Luhanskin pohjoispuolella toimineen Aidar-pataljoonan, jonka kerrotaan syyllistyneen mm. pahoinpitelyihin, lunnasrahojen vaatimiseen ja laittomiin pidätyksiin.

Ukrainassa toimi sodan aikana noin 30 vapaaehtoispataljoonaa, joista monet osallistuivat sotatoimiin Ukrainan armeijan rinnalla.

Amnestyn edustajat tapasivat maanantaina Ukrainan pääministerin Arseniy Jatsenjukin ja vaativat tätä lopettamaan pataljoonien suorittamat väärinkäytökset ja sotarikokset. Jos tässä ei onnistuta, lisää se jännitystä maan itäosassa ja mitätöi hallituksen ilmeiset aikomukset palauttaa laillinen hallinto alueelle, edustajat totesivat.

– Hallituksen ei pidä toistaa sitä laittomuutta, joka vallitsi separatistien hallinnoimilla alueilla, huomautti Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty pääministeri Jatsenjukille. Amnesty on aiemmin kertonut Venäjän tukemien separatistien suorittamista väärinkäytöksistä Itä-Ukrainassa.

Amnesty julkaisi lisäksi viikonloppuna raportin, jossa se esittää todisteita Venäjän asevoimien suorasta osallistumisesta sotatoimiin Ukrainan maaperällä.