Uuden EU-komission salkkujako julki – Kataisesta varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtajia on kaikkiaan seitsemän. Eri maiden valitsemien komissaarien nimet julkaistiin jo aiemmin.

Jyrki Katainen Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) saa uuden EU-komission varapuheenjohtajuuden ja hänen vastuullaan ovat työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Varapuheenjohtajia on 28-jäsenisessä komissiossa kaikkiaan seitsemän.

Ensimmäinen varapuheenjohtaja on Hollannin Frans Timmermans vastuualueenaan muun muassa sääntelyn parantaminen. Viron Andrus Ansip nousee digitaalisista sisämarkkinoista vastaavaksi varapuheenjohtajaksi. Talousarviosta vastaava varapuheenjohtaja on Bulgarian Kristalina Giorgieva, energia-asioista vastaava varapuheenjohtaja Slovenian Alenka Bratušek ja eurosta vastaava Latvian Valdis Dombrovskis. Yksi varapuheejohtajista on jo aiemmin julkistettu EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini.

Talousasioista vastaavaksi komissaariksi nousee Ranskan Pierre Moscovici, oikeusasioiden komisaariksi Tšekin Věra Jourová, työllisyyskomissaariksi Belgian Marianne Thyssen, siirtolaisuus- ja sisäasioiden komissaariksi Kreikan Dimitris Avramopoulos ja liikenne- ja avaruuskomissaariksi Slovakian Maroš Šefčovič.

Uusi maatalouskomissaari on Irlannin Phil Hogan, kilpailukomissaari on Tanskan Margrethe Vestager, kauppakomissaari Ruotsin Cecilia Malmström ja opetus- ja kulttuuriasioista vastaava komissaari Unkarin Tibor Navracsics.

Komission luxemburgilainen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkisti Euroopan unionin uuden komission salkkujaon iltapäivällä tiedotustilaisuudessa Brysselissä. Kunkin EU:n jäsenmaan komissaarien nimet olivat tiedossa jo aiemmin.

Kataisen arveltiin etukäteen toimivan komissiossa talouskomissaari Moscovicin "päällystakkina", mutta Junckerin mukaan varapuheenjohtajista Dombrovskis tekee yhteistyötä Moscovicin kanssa. Työn koordinaatio voi Junckerin mukaan kuitenkin vaihdella tilanteen mukaan.

Katainen on nykyisessä komissiossa talouskomissaarina. Katainen siirtyi talouskomissaarina aiemmin toimineen Olli Rehnin (kesk.) tilalle heinäkuun puolivälissä.