Ilomantsi jäämässä pois puukartellin oikeusvyyhdestä

Ilomantsi on heittämässä pyyhkeen kehään puukartellijutussa. Ilomantsi ja kuusi muuta pohjoiskarjalaista kuntaa ovat peränneet oikeusteitse korvauksia metsäyhtiöiltä raakapuun myynnin hintakartellista. Helsingin käräjäoikeuden välipäätös oli, että kanteet ovat vanhentuneet.

Kotimaa
Puupino.
Metsäyhtiöillä oli markkinaoikeuden mukaan vuosia kielletty yhteistyö raakapuun hankinnoissaan. Ari Haimakainen / Yle

Ilomantsi on hyppäämässä pois puukartellijutusta. Ilomantsi ja kuusi muuta kuntaa Pohjois-Karjalasta ovat peränneet oikeusteitse korvauksia metsäyhtiöiltä raakapuun myynnin hintakartellista. Haastettuina olivat Metsäliitto, Stora Enso ja UPM, joilla markkinaoikeuden mukaan oli kartelli vuosina 1997 - 2004.

Ilomantsi peräsi oikeudessa saatavia liki 56 000 euron edestä.

Helsingin käräjäoikeus antoi jupakassa välituomion maaliskuussa. Sen mukaan kantajien vaatimukset olivat vanhentuneet. Tuomiosta äänestettiin ja kaikki kolme käräjätuomaria olivat erimielisiä ratkaisusta. Yksi oikeuden jäsenistä olisi hylännyt vanhentumisväitteen.

– Päätös oli ihan erilainen kuin asfalttikartellijutussa. Tässä nyt oli mahdollisuus joko lähteä pois tai toinen linja olisi ollut jatkaa hovioikeuteen. Oikeudenkäyntikulut nousisivat aikamoisiksi, kertoo kunnanjohtaja Markku Lappalainen selvästi pettyneenä.

Päätös oli ihan erilainen kuin asfalttikartellijutussa.

Markku Lappalainen

Hän onkin esittämässä maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että Ilomantsi solmisi metsäyhtiöiden kanssa sopimuksen riidan päätteeksi.

Ilomantsilla palaa rahaa vyyhdessä korvauksineen vajaat 20 000 euroa.

Puukartellijutussa on kaikkiaan noin seitsemänsataa kantajaa, joista suurin osa on yksityisiä metsänomistajia. Joukossa on kymmeniä kuntia ja myös seurakuntia.