1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nahkiaisenpyynti pääsemässä vauhtiin pohjoisen joilla

Nahkiaisen pyyntikausi alkoi elokuun puolivälissä ja viime päivinä saalista on jo saatu esimerkiksi Kemijokisuulla ja Tornionjoella. Kemijokisuulla etsitään tänä syksynä uusia pyyntipaikkoja, sillä uusi kalatie on muuttanut jokisuun virtaamia.

Nahkiaissaaliit tyydyttävät pitkästä aikaa kalastajia ja kalakauppiaita Perämeren rannikolla. Kuva: YLE / Arto Veräjänkorva

Nahkiaisenpyynti on pääsemässä pikkuhiljaa vauhtiin pohjoisen joilla. Keminmaan nahkiaistenpyytäjien puheenjohtaja Jouko Rantamaula kertoo, että lämpimien vesien takia alku näytti tosi heikolta, mutta nyt on merkkejä siitä, että nahkiainen alkaisi nousta Kemijoelle.

– Myös Tornionjoelta on kuulunut, että nahkiaista alkaa tulemaan, kertoo Rantamaula.

Nahkiaisen pyytäjien saaliista menee suurin osa ylisiirtovelvoitteen täyttämiseen joka on 100 000 nahkiaista vuodessa. Tällä hetkellä velvoitteesta on kasassa noin kymmenes osa.

– Ylisiirtovelvoite on tällä hetkellä kuitenkin reilusti velan puolella. Meillä on ollut kymmenkunta huonoa vuotta ja sieltä on kertynyt rästiä, joka pitäisi saada kiinni, Rantamaula sanoo.

Jouko Rantamaula suhtautuu haasteeseen hieman skeptisesti.

– Uusi kalatie pisti nahkiaisapajat uusiksi ja sen vuoksi meillä on tarkoitus kartoittaa uusia pyyntipaikkoja koepyytämällä. Jos apajapaikat  löytyy keskitämme pyynnin niihin, Rantamaula kaavailee.

– Keminmaan nahkiaiskopilla on halstrattu tänä syksynä kerran Iijoelta hankittuja nahkiaisia ja tulevana perjantaina ja lauantaina halstrataan lisää että kylälle saataisiin nahkiaisen tuoksu leijumaan jotta se ei kokonaan unohtuisi, kertoo Jouko Rantamaula.