1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mäntsälä

Erittäin harvinainen viranomaispäätös sulkee Ehnroosin koulun Mäntsälässä

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus laittaa Mäntsälän Ehnroosin koulun ovet säppiin viranomaispäätöksellä. Koulussa on kärsitty vuosia huonosta sisäilmasta. Tapaus on valtakunnallisesti erittäin harvinainen ja ensimmäinen laatuaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen aikana.

Kuva: Yle

Sisäilmaongelmainen Ehnroosin koulu Mäntsälässä poistetaan kokonaan oppilaiden käytöstä lokakuun alkuun mennessä. Käyttökielto on asetettu rakennukselle viranomaispäätöksellä, kun Mäntsälän kunnan teettämistä tutkimuksista, korjauksista ja tilojen käytön rajoittamisesta huolimatta oireilijoiden määrä ei vähentynyt.

– Tämä oli sellainen monien epäonnistumisien summa ja asiat eivät edenneet riittävän nopeasti. Tämä oli vaikea ja iso asia, tulimme siihen pisteeseen että nyt on tehtävä lopullinen ratkaisu asioiden suhteen. Viranomaispäätös oli ainoa vaihtoehto nopean ratkaisun saamiseksi, kertoo Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka.

Korjausyrityksistä ei apua sisäilmaan

Ehnroosin pääkoulurakennus peruskorjattiin vuosina 2010-2011 ja jo tällöin remontoinnilla pyrittiin parantamaan kiinteistön sisäilmatilannetta. Opinnot jatkuivat remontin jälkeen koulun tiloissa normaalisti, mutta sisäilmasta oireilevien oppilaiden ja henkilökunnan määrä kuitenkin kasvoi.

Mäntsälän kunta pyrki korjaamaan tiloja edelleen, mutta sisäilmaongelmaan ei löytynyt ratkaisua. Suurkuukkan mukaan viranomaispäätös jouduttiin laittamaan täytäntöön Ehnroosin koulun täysmittaisen remontin vauhdittamiseksi.

– Tulevaisuudessa en usko että vastaavia tapauksia tulee eteen. Sisäilmaongelmaisia kiinteistöjä toki Suomessa on ja korjausvelkaa paljon. Toivon kuitenkin että kunnat reagoivat näihin itse nopeasti, että viranomaispäätöksiin ei tarvitse lähteä, Suurkuukka kertoo.