1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntijat epäilevät Nicaraguan meteoriteoriaa

Pääkaupungin lentokentän liepeille oli ilmestynyt 12 metriä leveä kuoppa. Näin suuren jäljen jättänyt taivaankappale olisi pudotessaan loistanut tulipallon lailla, mutta kukaan ei ole kertonut nähneensä mitään.

12 metriä leveä kuoppa Nicaraguassa. Kuva: Nicaraguan armeija / EPA

Asiantuntijat kyseenalaistavat Nicaraguan puheet pääkaupunkiin pudonneesta meteorista. Managuan asukkaat kuulivat sunnuntaina voimakkaan räjähdyksen äänen, ja pian havaittiin viisi metriä syvä ja halkaisijaltaan 12 metriä leveä, pyöreä kuoppa lentokentän lähistöllä.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa pitää todennäköisempänä, että kyseessä olisi ihmisten tekemä räjäytys, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Bill Cooke Nasan meteorikeskuksesta arvioi, että kraateri vastaa noin yhden tonnin TNT-räjäytystä.

Tiettävästi kukaan loukkaantunut, vaikka tujaus havaittiin maanjäristystä mittaavissa laitteissa ja asukkaat kertovat paineaallosta.

Nicaraguan hallituksen tiedottajan mukaan kraaterin aiheutti "suhteellisen pieni meteori". Se olisi mahdollisesti peräisin asteroidista, joka ohitti Maan 22 000 kilometrin etäisyydellä. Nasan mukaan asteroidin ohituksen ja Nicaraguan väitetyn törmäyksen välillä oli kuitenkin 13 tuntia, jolloin asteroidi ei voisi liittyä kraaterin syntymiseen.

Yhdysvaltalaisen NBC-televisiokanavan mukaan "törmäyspaikan" lähellä on armeijan räjähdevarasto.

Suurin ongelma meteoriteoriassa on se, ettei kukaan nähnyt taivaalla mitään.

– Jos jokin pystyy tekemään noin suuren reiän maahan, se olisi aiheuttanut erittäin kirkkaan tulipallon, mutta mitään ei ole raportoitu, Bill Cooke sanoo.

Nicaragualaistutkijat kuitenkin vetoavat suureen yleisöön, josko jollakulla olisi meteoriteoriaa tukevia kuvia. Räjähdys sattui hieman ennen keskiyötä, kun taivaalla oli hajanaisia pilviä.

Toistaiseksi ei ole löydetty myöskään meteorin palasia.